Temperaturile scad, nopțile și zilele încep să se răcească, iar pisicile care trăiesc pe străzi caută un loc călduros pentru adăpost. De multe ori, acestea se refugiază la motorul mașinilor și deasupra roților pentru a se proteja de frig. Tocmai de aceea, veterinarii ne sfătuiesc ca, în diminețile reci să verificăm autoturismul, înainte de pornire. Șoferii sunt îndemnați așadar să ciocănească în capota și aripile mașinii înainte de a porni la drum, dar să verifice și roțile ca să vadă dacă spațiul nu s-a transformat peste noapte într-un adăpost cald pentru pisici.
Pornirea motorului atunci când un animăluț este sub capotă poate duce la rănirea gravă sau chiar la moartea acestuia, precum și la producerea unor pagube materiale importante.
Lipsa adăpostului, a apei și a hranei scad vertiginos șansele de supraviețuire și multe animale fără stăpân nu reușesc să mai prindă primăvara următoare, mai atrag atenția veterinarii. Pentru ele este un mare sprijin dacă oamenii le oferă hrană adecvată și apă.
Pentru a-și păstra temperatura corporală și a preveni hipotermia, corpul arde mai multe calorii decât de obicei. Chiar și animalele de companie din casă au nevoie de mai multă hrană iarna decât în restul anului. Cu atât mai greu este pentru un animal care traiește în strada sau chiar in curtea cuiva dar nu are asigurate condițiile minime de confort. De aceea, hrana pe care o asigurăm înseamnă o șansă la viață.
Deshidratarea reprezintă o amenințare chiar și pe frig. Arderile necesare producerii de căldură consumă foarte multă apă. Așadar, puneți la dispoziția animelelor străzii apă curată și nu treceți pe lângă ele nepăsători.
AUTOR: F.S.