You are currently viewing Festivalul Internațional de Film Documentar de la Sibiu și-a desemnat câștigătorii

Festivalul Internațional de Film Documentar de la Sibiu și-a desemnat câștigătorii

Juriul celei de-a 31-a ediții a Astra Film Festival a anunțat, sâmbătă seara, câștigătorii din acest an ai festivalului internațional de film documentar de la Sibiu în cadrul Galei de premeire, găzduită de Sala Thalia.

În perioada 20-27 octombrie, la Sibiu s-au prezentat aproximativ 300 de producții, dintre care peste 100 de filme produse în țări de pe toate continentele.

Au trecut opt zile ca vântul și ca gândul și pe ecranele Astra Film Festival s-au prezentat 300 de proiecte cinematografice. Am avut, pot să spun cred, cel puțin acest privilegiu să călătorim prin lumi și cunoaștem, să înțelegem experiențe umane de pe toate colțurile pământului, chiar dacă unele experiențe sunt șocante.

AFF intră în al patrulea deceniu de existență iar în condițiile în care cultura nu este chiar o prioritate, consider că este un lucru excepțional să poți să menții un festival 31 de ani. Și mai cred (…) că este o poveste despre oameni care fac film, o poveste despre oameni care văd film și o poveste despre oameni cărora filmele le-a schimbat viață.

Pentru mine cel mai important moment din festivalul din anul acesta, pe lângă multe altele, a fost emoția și bucuria cu care mii și mii de copii se îndreptau spre sălile de cinema. A fost un sentiment extraordinar și mă bucur și mulțumesc tututor colegilor, echipei tuturor prietenilor care au făcut posibil acest festival și Astra Film Junior ”, a declarat directorul festivalului, Dumitru Budrala.

Cel mai bun film al competiției ”Romania” a fost desemnat producția „Alice On & Off”, de Isabela Tent.

Premiul a fost acordat ”pentru provocările pe care le-a depășit echipa acestui film, pentru solidaritatea și empatia arătată unor eroi vulnerabili și imperfecți”, a motivat juriul.

Cel mai bun film la Competiția ”Voci emergente” ale filmului documentar a fost declarat filmul „Răzvrătire nocturnă”, de Nelson Makengo, proiectat în premieră națională la AFF.

Cel mai bun regizor la Competiția Voci emergente ale filmului documentar a fost declarat „Planeta mea furată”, de de Farahnaz Sharifi | Iran, Germania | 2024.

Premiul pentru cel mai bun film la Competiția Central și est-europeană l-a primit producția „Pădurea”, de Lidia Duda | Polonia, Republica Cehă | 2024.

Cea mai bună regie la Competiția Central și est-europeană a fost declarată cea a filmului „Tata” – de Lina Vdovîi, Radu Ciorniciuc | România, Germania, Olanda | 2024.

Alexandra Gulea a primit premiul pentru cel mai bun regizor, la Competiția România, cu filmul „Maia – portret cu mâini”.

Mențiunea Specială a AFF la Competiția România s-a acordat filmului „Moartea lui Iosif Zagor”, de Adrian Dohotaru | România | 2024.

Cel mai bun film la Competiția studențească a fost declarat filmul „Visându-l pe Putin”, de Nastia Korkia, Vlad Fishez | Belgia, Portugalia, Ungaria | 2023.

Cea mai bună regie la Competiția studențească s-a acordat filumui „Omagiu pentru un apartament” , realizat de Paula Ďurinová | Slovacia, Germania.

Mențiunea Specială la Competiția studențească s-a acordat producției „Toată ziua-i noapte” , de Daniel Țîcu | Moldova | 2023.

Editor: IFA