Ziua globală de acțiune pentru eliminarea cancerului de col uterin este marcată în fiecare an, pe data de 17 noiembrie, 2024 fiind cel de-al patrulea an în care România se alătură inițiativei Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de a crește gradul de informare și conștientizare al populației privind cancerul de col uterin, afecțiune cu un impact negativ major asupra sănătății femeilor la nivel mondial și național.
Reducerea poverii cancerului de col uterin se poate realiza prin vaccinarea împotriva papilomavirusului uman (HPV) – cauza principală a cancerului de col uterin – care poate preveni marea majoritate a cazurilor și care, combinată cu screening-ul prin testare HPV şi citologie Babeş Papanicolaou pentru depistarea în faze incipiente a leziunilor pre-canceroase sau maligne ale colului uterin și cu asigurarea accesului la diagnostic și tratament în mod egal și echitabil pentru toate categoriile socio-economice, oferă o cale către eliminarea acestei afecțiuni ca problemă de sănătate publică.
Cu toate acestea, cancerul de col uterin rămâne unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer și cauză de deces prin cancer la femeile de pe tot globul.
La nivel mondial, incidenţa şi mortalitatea prin cancer de col uterin au un trend descendent, de la apelul inițial al OMS la acțiune, progresul înregistrat fiind remarcabil:
• peste 50 de țări au introdus vaccinarea împotriva HPV,
• 140 de state au implementat programe naționale de screening pentru cancerul de col uterin; 66 dintre țări oferă screening prin inspecție vizuală simplă și colorare cu acid acetic / testare Babeș Papanicolaou și testarea HPV în pachete de servicii de sănătate
• 83 de țări includ servicii de chirurgie pentru cancerul de col uterin în pachete de beneficii pentru sănătate.
România însă continuă să înregistreze cea mai ridicată incidență şi mortalitate prin cancer de col uterin între țările membre ale Uniunii Europene (UE).
În anul 2023, în România s-au înregistrat 2888 de cazuri noi de cancer de col uterin și 1177 de femei și-au pierdut viața ca urmare a acestei boli.
Proiecțiile Sistemului european de informații cu privire la cancer (ECIS) pentru România, estimează că, față de valoarea înregistrată în anul 2022, incidența a cancerului de col uterin va crește cu 1,4% în 2025 și cu 2,01% în 2030, iar mortalitatea prin cancer de col uterin va înregistra o creștere cu 2,1% în 2025 și cu 2,2% în 2030.
Cancerul de col uterin este un cancer care poate fi ușor prevenit prin vaccinare împotriva HPV și prin screening. România implementează atât un program de vaccinare împotriva HPV, cât și un programul național de screening pentru cancerul de col uterin, însă ambele programe au nevoie consolidare și implementarea sustenabilă, pe baze populaționale care să asigure accesul egal și echitabil la aceste servicii.
Includerea vaccinării împotriva HPV într-un program național de vaccinare s-a realizat începând cu anul 2008, inițial oferindu-se acest tip de vaccin fetelor cu vârste cuprinse între 10 și 11 ani. În prezent, prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 3120 din 12 septembrie 2023 au fost extinse categoriile populaționale care beneficiază de vaccinarea anti HPV: vaccinarea gratuită a fetelor şi băieţilor cu vârsta ≥ 11 ani și < 19 ani, şi compensarea 50% în cazul femeilor cu vârsta ≥ 19 ani și ≤ 45 de ani.
Testarea periodică, a tuturor femeilor începând cu vărsta de 25 de ani până la împlinirea vîrstei de 65 de ani, depistează leziuni pre-canceroase sau maligne care, tratate corect, împiedică apariția cancerului sau îl pot vindeca dacă acesta este depistat precoce, în fazele incipiente ale bolii.
Tema Zilei globale de acțiune pentru eliminarea cancerului de col uterin 2024 readuce în prim plan importanța implicării personalului medical, care are puterea de a transforma angajamentul global în acțiuni direct salvatoare de vieți. Personalul medical trebuie să fie în fruntea eforturilor globale de prevenire, depistare precoce și tratare a cancerului de col uterin, oferind informații esențiale despre vaccinul împotriva HPV, programele de screening și despre tratament.
ÎRecomandările acestora și ale experților în sănătate pot contribui la creșterea nivelului de informare al părinților și a încrederii lor în vaccinare, vizând protejarea propriilor copii, dar și a generațiilor viitoare împotriva cancerelor cauzate de virusul papiloma uman HPV.
Implicarea personalului medical în diseminarea și implementarea la scară largă a metodelor de acțiune împotriva cancerul de col uterin are potențialul de crește complianța populației la programele de vaccinare și screening în vederea eliminării acestei afecțiuni ca problemă de sănătate publică, subliniază DSP Dâmbovița
AUTOR: F.S.