De la începerea procesului electoral, structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne au menținut climatul normal de siguranță și ordine publică, iar în județul Dâmbovița nu au fost înregistrate situații grave care să afecteze procesul electoral. Datele centralizate la acest moment arată că procesul de vot s-a desfășurat în condiții de normalitate.
În această după-amiază, până la ora 20:00, au fost sesizate 10 posibile incidente electorale.
Din totalul semnalărilor, două nu s-au confirmat, cinci sunt în curs de verificare, iar în alte două situații s-au aplicat sancțiuni contravenționale.
Astfel, la data de 24 noiembrie a.c., o femeie de 58 de ani, din comuna Brezoaele, a sesizat că reprezentantul unității administrativ teritoriale din localitate refuză să îi elibereze o adeverință de spațiu necesară pentru eliberarea unei cărți de identitate pentru fiul acesteia. Polițiștii s-au deplasat în localitate pentru efectuarea de verificări, iar aspectele semnalate nu s-au confirmat. În plus, la fața locului, apelanta ar fi declarat că de fapt ea a efectuat un apel la SNUAU 112 pentru a reclama ca un cetățean, din satul Camarasu, transportă persoane la secțiile de votare cu autovehiculul personal. În urma verificărilor efectuate, nici aceste aspecte nu s-au confirmat. Femeia a fost sancționată contravențional cu amendă, în valoarea de 2.000 de lei, conform prevederilor O.U.G. nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență.
De asemenea, din totalul sesizărilor efectuate pe parcursul acestei zile, una nu era de competența structurilor teritoriale MAI așa că a fost transmisă către Biroul Electoral Județean Dâmbovița.
În orele următoare, cei peste 900 de polițiști, jandarmi, pompieri și personalul din cadrul celorlalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, mobilizați astăzi pentru asigurarea climatului de siguranță, protecția secțiilor de vot și cercetarea sesizărilor cu privire la incidentele electorale, sunt în teren și monitorizează situația pentru a preveni și combate orice încălcare a legii.
După încheierea procesului de vot, efectivele MAI vor avea o nouă misiune: vor asigura securitatea materialelor, a documentelor și a tipizatelor prevăzute de lege pentru desfășurarea procesului electoral, respectiv dosarele sigilate cu rezultatele votării, pe timpul staționării membrilor birourilor electorale ale secțiilor de vot în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale, și pe timpul transportului dosarelor către birourile ierarhic superioare, în vederea centralizării rezultatelor votului.
AUTOR: F.S.