Ministerul de Finanțe a publicat execuția bugetară după primele zece luni ale anului. Conform datelor, veniturile totale au însumat 473,5 miliarde de lei, în creștere cu 13% față de aceeași perioadă a anului trecut. Cheltuielile totale au fost de 583 de miliarde de lei, cu +21% mai mari față de anul trecut, astfel că deficitul bugetar a urcat la 109,5 miliarde de lei.
Pentru comparație, la sfârșitul lunii octombrie 2023, deficitul bugetar era de 62,8 miliarde de lei, reprezentând 3,91% din PIB. La sfârșitul lunii septembrie 2024, indicatorul era 92,3 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că doar în luna octombrie a crescut cu peste 17 miliarde de lei.
În urmă cu două săptămâni, Comisia Europeană estima că România va încheia anul cu un deficit bugetar de 8% din PIB, peste nivelul prognozat anterior. Guvernul estimează pentru acest an un deficit bugetar de 7,9%. România a trimis Comisiei Europene, la sfârșitul lunii octombrie, un plan de reducere a deficitul în următorii șapte ani. În acesta, guvernul se angajează să reașeze impozitul pe profit, pe venituri și salarii, taxa pe valoare adăugată și accizele. Conform Profit.ro, planul fiscal a fost avizat de Comisia Europeană și pasul următor este ca evaluarea Comisiei să treacă și de EcoFin (reuniune a miniștrilor de Finanțe), după care să fie aprobat în Consiliul European.
Editor: IFA