Nu mai mult de o luna.
Atât a trecut de când v-am reamintit ca anul 2024 este un an electoral, un an extrem de important pentru România și pentru cetățenii români – indiferent de colțul lumii în care se află la momentul dat.
De-a lungul timpului am evitat să îmi exprim părerea în spațiul public despre opțiunile parlamentare disponibile, însă v-am îndemnat întotdeauna la vot. Am militat pentru exercitarea dreptului de a vota, căci ea reprezintă unul dintre pilonii cei mai de preț ai democrației. Un act ce trebuie conștientizat, asupra căruia trebuie să ne aplecăm și, mai ales, asupra căruia trebuie să ne documentăm, căci, așa cum am menționat cu fiecare prilej, în fiecare articol dedicat, alegerile prezente influențează viitorul nostru și al celor dragi nouă.
Primul tur al alegerilor prezidențiale din anul 2024 a confirmat rezultatele studiilor care arată că tinerii pot modifica cu un procent covârșitor prezența la vot. Mă bucură că cei ce au împlinit vârsta majoratului și-au exercitat dreptul la vot, însă mă întristează discuțiile cu ei din care, din păcate, reiese că au votat fără să aibă prea multe cunoștințe cu privire la candidați.
Fiecare articol dedicat cuprinde definiția dată de Dicționarul Explicativ al Limbii Române, căci mai concis de atât nu aș putea niciodată să redactez ce înseamnă votul – adică “exprimarea opiniei cetățenilor unui stat în legătură cu alegerea reprezentanților lor în organele de conducere”. Astfel, importanța exercitării acestui drept, privilegiul de a putea alege cine să îți reprezinte interesele, privilegiul de a îl putea alege pe cel care îți împărtășește convingerile, nu face altceva decât să ofere tuturor cetățenilor cu drept de vot oportunitatea extraordinară de a onora sistemul democratic.
Ca o scurtă concluzie, alegerile electorale sunt cruciale deoarece permit cetățenilor să-și aleagă reprezentanții și liderii, asigurându-se că sistemul politic reflectă voința poporului. Prin vot, indivizii participă la conturarea politicilor, a legilor și a direcției țării sau a comunității lor. Alegerile oferă un mecanism prin care aleșii sunt responsabili, asigurându-se că aceștia acționează în interesul publicului și răspund în fața alegătorilor lor. Astfel, putem afirma că în democrații, alegerile sunt fundamentul legitimității și stabilității politice.
Pasionată de artă în toate formele ei, Alexandra Marinescu este master al Facultății de Științe Politice, Litere și Comunicare, Universitatea Valahia din Târgoviște.