În ziua de Sfântul Nicolae, comunitatea dâmbovițeană din Ghimpați a fost în sărbătoare. Credincioșii au fost alături de reprezentanții bisericii, pentru a sărbători hramul lăcașului de cult din localitate. Lângă cei adunați pentru a se ruga și a sărbători împreună a fost și primarul orașului Răcari, Marius Caravețeanu.
„Am participat la hramul Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Ghimpați, un moment plin spiritualitate pentru toți cei prezenți. Această biserică, cu o istorie bogată și profundă, rămâne un simbol al credinței și al tradiției locale.
Construcția Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” a început cel mai probabil în secolul al XVIII-lea, prima mențiune fiind din 22 august 1772. Ctitorii bisericii sunt frații Golescu, în special Banul Șerban Golescu, ale căror portrete împreună cu familia se găsesc pe peretele de sud al pronaosului. De-a lungul timpului, biserica a trecut prin numeroase renovări și reparații, inclusiv adăugarea tindei, construcția turlei și repictarea interiorului.
În anul 1985, sub îndrumarea pictorului Cristina Călinescu Fodor, biserica a fost repictată în tehnica frescă, lucrare sfințită de I.P.S. Vasile Costin. După 1996, au fost realizate lucrări de modernizare și întreținere, inclusiv construirea unei capele și a unei săli de mese.
Biserica, construită din cărămidă, are un plan treflat și este decorată cu picturi realizate în tehnica frescă. Clopotnița din pronaos, turla hexagonală de pe naos și acoperișul din tablă galvanizată sunt doar câteva dintre elementele arhitecturale remarcabile ale acestui lăcaș de cult.
În curtea bisericii se află o capelă și o cancelarie parohială, ridicate în 2006 cu sprijinul Primăriei Răcari și al enoriașilor. Acestea sunt pictate în tehnica „acrilice” și oferă un spațiu suplimentar pentru activitățile parohiale.
Preoții care au slujit de-a lungul timpului la această biserică au fost adevărați păstori ai comunității: Dumitru Tănăsescu, Marin Stoicescu, Vasile Stoicescu, Enache Robert și Mihail Nicolae, cel din urmă fiind prezent din 1996.
Participarea la hramul Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” a fost o ocazie de a ne reconecta cu tradițiile noastre și de a celebra împreună credința care ne unește. Mulțumim tuturor celor care au contribuit la organizarea acestui eveniment de suflet și ne rugăm ca Sfântul Ierarh Nicolae să ne ocrotească pe toți!”, transmite edilul dâmbovițean.
AUTOR: F.S.