You are currently viewing Edupedu avertizează că există mai multe pagini de Facebook, care promovează nostalgii comuniste, ultranaționalism sau tradiții idealizate

Edupedu avertizează că există mai multe pagini de Facebook, care promovează nostalgii comuniste, ultranaționalism sau tradiții idealizate

Mai multe pagini de Facebook, aparent administrate de boți și înregistrate la aceleași adrese din străinătate, au început să inunde feedurile utilizatorilor, cu imagini generate de inteligența artificială și mesaje care promovează nostalgii comuniste, ultranaționalism sau tradiții idealizate, potrivit unei analize de media a Edupedu.ro.

Aceste pagini distribuie frecvent linkuri către site-uri neasumate, care nu doar dezinformează, ci pot reprezenta un risc pentru securitatea dispozitivelor și datelor utilizatorilor. Fenomenul ridică semne de întrebare cu privire la amploarea manipulării digitale.

Paginile analizate, precum „România Frumoasă” sau „Părinți și Bunici”, au în comun o serie de caracteristici care le deosebesc de paginile autentice. Cel puțin 6 pagini cuprinse în analiza Edupedu.ro, care au sute de mii de urmăritori fiecare, sunt înregistrate la aceeași adresă din Londra, pe care o afișează public, ceea ce sugerează o rețea centralizată și coordonată de un posibil același administrator.

Paginile analizate publică în mod constant conținut emoțional, cum ar fi imagini cu copii, familii din mediul rural sau steaguri românești, pentru a atrage cât mai mulți internauți în această sferă de pe rețelele sociale și pentru a-și crește audiența rapid. Ele adună pe parcurs sute de mii de urmăritori, cărora în jurul alegerilor din România le livrează pe bandă rulantă mesaje politice manipulative sau își schimbă identitatea, devenind pagini pentru un candidat sau altul.

Postările paginilor urmează un tipar bine stabilit: imagini atractive, deseori generate cu ajutorul inteligenței artificiale, și mesaje simple, dar repetate obsesiv, care îndeamnă utilizatorii să interacționeze cu pagina prin aprecieri sau comentarii. Această strategie le permite să câștige vizibilitate rapidă pe platformă, amplificând mesajele promovate. Și, mai precis, este vorba de postări fără legătură cu numele paginii: nicio referință la rețete de mâncare, de exemplu, pentru pagina „Sunt gospodină” sau despre familie, pe pagina „Părinți și bunici”.

Editor: IFA