La Clubul Studenţilor din Municipiul Târgovişte, s-a desfășurat vineri, 20 decembrie 2024, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon, Concertul Tradițional de Colinde al școlilor de teologie din Eparhie.
Evenimentul a fost susținut de Grupul Psaltic „Macarie Ieromonahul”, dirijat de Pr. prof. dr. Ștefan Nuică și de Corul ”Sf. Voievod Neagoe Basarab”, dirijat de domnul Prof. dr. Florinel Cazan, ambele ale Seminarului Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur”, precum şi de Corul Facultății de Teologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii “Valahia” din Târgovişte, dirijat de domnul Lect. univ. dr. Mihail Vlădăreanu.
Evenimentul a fost inaugurat de o meditație a Pr. prof. dr. Marin Bugiulescu, directorul Seminarului, în care a fost evocată importanța teologică și misionară a colindelor pentru viața spirituală a credincioșilor.
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Nifon a evidențiat semnificația teologică a colindelor, arătând că ele înnobilează omul în manifestarea credinței și a înțelegerii acesteia, fiind parte integrantă din cultura și spiritualitatea noastră națională, creștină și românească, precum și instrumente misionare de propovăduire a mesajului Mântuitorului Hristos în lume. Colindele au o importantă dimensiune culturală și misionară, fiindcă transmit, cu ajutorul artei, poeziei și al muzicii, într-un mod simplu, clar și direct, înțelegerea și aprofundarea principiilor de viață creștină, așa cum au fost ele trăite de înaintașii noștri. Prin intermediul profunzimii mesajului lor, precum și a emoției pe care o creează frumoasa lor interpretare, colindele ne pregătesc pentru sărbătoarea Nașterii Domnului, fiind un adevărat apel artistic de a cunoaște adevărul mântuitor adus de Fiul lui Dumnezeu prin Întrupare. Înaltul Ierarh a subliniat faptul că sărbătoarea Nașterii Domnului este cea pe care se fundamentează întreaga noastră civilizație creștină și europeană, cu numeroasele ei reverberații pe întreg mapamondul.
La concert au participat: domnul Conf. univ. dr. Cornel Sălișteanu, Rectorul Universității “Valahia” din Târgoviște, doamna Conf. univ. dr. Claudia Gilia, Președintele Senatului Universității ”Valahia”, prorectori și decani ai Universității, conducerile celor două școli teologice, domnul Prof. Irinel Valentin Stancu, Inspector Școlar General, Părintele Vicar eparhial, Părintele Secretar eparhial, Părinții Consilieri de la Centrul eparhial, oficialități locale și județene, studenţi şi elevi, alături de părinții lor, monahii de la mânăstirile din Eparhie, precum și numeroși credincioși din oraș.
BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI