You are currently viewing Tradiții și obiceiuri, legate de Ajunul Crăciunului

Tradiții și obiceiuri, legate de Ajunul Crăciunului

Una dintre cele mai iubite sărbători din lume, Crăciunul, se bucură de o pregătire specială, în gospodăriile românești, încă din ziua premergătoare, cunoscută sub numele de Ajun. De la aranjarea mesei din seara de Ajun, la pregătirea covrigilor și a turtelor și împodobirea bradului, toate aceste obiceiuri sunt transmise de la an la an, din generație în generație, în special la sate, unde tradițiile sunt cel mai bine păstrate.

În Ajunul Crăciunului, gospodinele pregătesc pentru colindători covrigi și colaci, care, în tradiția populară, trebuie să amintească de înfășurarea unei mâini cu degetele întinse aparținând Crăciunesei, care a ajutat-o pe Maica Domnului la nașterea pruncului și căreia i-au fost tăiate mâinile.

De asemenea, se pregătesc turtele, care se mai numesc și ”scutecele Domnului”, amintind de cele care au fost folosite la nașterea Mântuitorului. Acestea sunt presărate din timp cu apă călduță, cu zahăr pisat, amestecat cu nucă sau cu sămânță de cânepă.

Împodobirea mesei din seara de Ajun diferă de la o zonă la alta, dar are în comun faptul că toate bucatele sunt de post. Nimeni dintre cei ai casei nu are voie să guste până ce preotul nu binecuvântează masa, nu gustă din felurile de mâncare și nu cinstește un pahar cu vin.

În popor se spune că Ajunul Crăciunului presupune un post aspru. E indicat chiar să se ajuneze până se ivește prima stea de seară, care amintește de steaua observată de magii de la Răsărit. Până atunci nu trebuie să se mănânce nimic și astfel omul va fi sănătos, va avea mult noroc și va fi mai demn pentru Sfânta Împărtășanie.

Potrivit tradiției, astăzi oamenii respectă unele superstiții, pentru ca totul să le meargă bine în anul care vine.

Se spune că în Ajun de Crăciun cerurile se deschid, dar această minune nu poate fi văzută decât de oamenii credincioși și buni la suflet. O superstiție ne învață că în noaptea de Crăciun nu trebuie să deschidem ușa nimănui pentru că ne va zbura norocul din casă.

Un obicei care se întâlnește în multe regiuni ale țării este ca în ziua de Ajunul Crăciunului, preotul, dar și cântăreții bisericești să umble cu icoana nașterii lui Iisus Hristos.

În această zi muncile sunt evitate, întrucât se crede că munca în această zi sfântă poate aduce ghinion.

De asemenea, tradiția spune că a da sau a împrumuta bani în Ajunul Crăciunului poate duce la pierderea norocului financiar pe tot parcursul anului următor.

Tot în această zi se spune că emoțiile negative pot perturba atmosfera din casă și pot atrage ghinionul, astfel, astăzi trebuie să evităm să plângem și să ne certăm.

Nu în ultimul rând, o superstiție străveche spune că dacă dormi în timpul zilei de Ajun, vei fi leneș în anul care urmează.

AUTOR: F.S.