You are currently viewing Ce obișnuiesc românii să facă, la cumpăna dintre ani, pentru belșug și sănătate

Ce obișnuiesc românii să facă, la cumpăna dintre ani, pentru belșug și sănătate

Pentru multi romani noaptea dintre ani nu reprezinta numai un prilej de petrecere alaturi de cei dragi, ci are si o semnificatie aparte. Este considerata un moment de trecere catre noi inceputuri, delimitand trecutul de viitor. De aceea, in timp, au aparut diverse obiceiuri si superstitii, care sunt respectate de cei care cred că-și pot influența norocul, prin anumite gesturi simbolice.

Unele dintre cele mai cunoscute superstiţii la români sunt legate de bani, noroc şi belşug.

În noaptea dintre ani, se spune că e bine să ai bani în buzunar, dar şi că nu este bine să dăm bani pe 31 decembrie şi 1 ianuarie, ca să nu rămânem fără bani tot anul ce vine. De asemenea, se consideră că e bine să avem vâsc pe masă, în noaptea de Revelion, pentru noroc. O altă superstiţie legată de belşug, pe care mulţi o şi respectă, spune că este bine ca prima persoana care intră în casă în prima zi a Anului Nou să fie un bărbat brunet (se spune că blonzii şi roşcaţii sunt aducători de ghinion, iar femeile de asemenea).

Superstiţioşii vor avea pe masa de Revelion struguri şi smochine, simbolul belşugului și vor mânca pentru prima dată în noul an pește, pentru a se bucura de versatilitatea acestuia.

În noaptea dintre ani se spune că e bine să purtăm ceva roşu, iar în 1 ianuarie să avem haine noi, pentru noroc.

Din bătrâni se ştie că nu e bine să fie agăţat calendarul anului nou înainte ca cel vechi să se fi sfârşit, pentru că aduce ghinion.

De asemenea, se spune că nu este bine să aruncăm nimic în prima zi a anului, nici măcar gunoiul, pentru că dăm cu piciorul norocului. De altfel, în prima zi din noul an nu se mătură, nu se spală, pentru a nu atrage sărăcirea casei.

Se crede că persoanele care intră certate în noul an, nu vor avea parte de liniște nici în următoarea perioada. Din acest motiv, mulți dintre cei ai generațiilor trecute aveau grijă să își ceară iertare de la toți cei apropiați. Înainte de a noaptea dintre ani, aceștia îi rugau pe apropiați să ierte posibilele supărări pe care le-ar fi provocat. De altfel, obiceiul era considerat un adevărat ritual de eliberare. Astfel, cel care își cerea iertare, pășea în Anul Nou ușurat sufletește, pregătit pentru a face loc binelui în viața sa.

Indiferent cum veți decide să întâmpinați anul nou, redacția Damboviteanul vă mulțumește că ne-ați fost alături și în 2024 și vă dorește „La mulți ani”!

AUTOR: F.S.