Anul 2024 a fost unul plin de provocări pentru infrastructura din România și cei care o gestionează. La începutul unui nou an, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, dâmbovițeanul Ionuț Săvoiu, face o succintă trecere în revistă a principalelor repere ale activității derulate la MT, în 2024.
„Activitatea intensă avută la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a fost încununată de succes și am reușit marcarea unor borne de parcurs mai mici sau mai mari dar importante pentru dezvoltarea județului nostru.
În 2024 a fost finalizat și aprobat proiectul tehnic pentru lărgirea la 4 benzi a DN71 de la Bâldana la Târgoviște și după emiterea autorizației de construire au început efectiv lucrările. S-a finalizat și aprobat proiectul tehnic și pe tronsonul Târgoviște Sinaia. Urmează ca în primul trimestru al anului 2025 să se emită autorizația de construire și să înceapă execuția.
Pe tot parcursul anului 2024 s-au derulat cu un progres semnificativ lucrările de execuție a lărgirii la 4 benzi a DN7 de la Bâldana la Titu iar acele zone în care relocările utilităților păreau imposibil de realizat lucrările au fost deblocate și acum sunt în curs de finalizare anul viitor.
Tot în 2024 au fost aprobați în Guvern indicatorii tehnico-economici ai drumului de legătură de la Titu/DN7 la A1/Corbii Mari. La Compania Națională de Infrastructură Rutieră a fost aprobate proiectul tehnic si documentația tehnică de autorizare a construirii, așa că se poate trece direct la contractarea lucrărilor în 2025.
În 2024 au fost aprobate studiile de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici prin Hotărâre de guvern pentru variantele de ocolire în profil de 4 benzi ale orașelor Pucioasa și Fieni și a Municipiului Târgoviște, investiții promovate de Consiliul Județean Dâmbovița în parteneriat cu Compania Națională de Infrastructură Rutieră și care acum pot trece la faza de proiectare și execuție.
În anul care îl încheiem azi a continuat munca asiduă de elaborare a studiilor de fezabilitate pentru Drumurile expres Găești(A1)-Ploiești(A3) și București(A0)-Târgoviște. Am speranța ca în 2025 să putem aproba indicatorii tehnico economici ai acestor două investiții majore și să se intre în faza de contractare a proiectării și execuției.
In 2024 au fost aprobate proiectele si indicatorii tehnico economici și emise autorizațiile de construire pentru amenajarea girațiilor de la Bâldana și Gulia pe DN7 iar execuția urmează să fie contractata și efectuată in 2025. Execuția rețelei de colectare a apelor pluviale din Tărtășești pe DN7 a avansat semnificativ și are termenul final prevăzut în 2025.
In 2024 au fost pregătite și aprobate pentru execuție un nou nod rutier pe A1 la Corbii Mari și completarea relației către București la nodul rutier de la Ionești precum și alte amenajări de intersecții pe DN7 și DN72A. A fost aprobat la nivelul MTI Studiul de fezabilitate pentru modernizarea DN72A de la Dragomirești către Câmpulung urmând aprobarea indicatorilor tehnico economici prin hotărâre de guvern.
In sectorul feroviar pe care l-am coordonat și în 2024, pe toate șantierele de investiții în infrastructura feroviară cu finanțare din PNRR a început și avansat execuția, au început lucrările și pe ambele loturi ale magistralei de metrou M6, au început forajul cu 4 fronturi de săpare la tunelurile Ormeniș și Homorod. Primele locomotive modernizate cu fonduri din PNRR au fost finalizate și au început testele, prima ramă electrică din amplul program de achiziții cu fonduri europene derulat de ARF a intrat în circulație cu calatori în toamna care tocmai a trecut așa cum ne-am angajat.
Fie ca cele bune din anul 2024 să continue, mulțumindu-vă tuturor pentru prietenia voastră, vă urez un An Nou fericit cu sănătate și plin de bucurii!”, explică Săvoiu, pe pagina sa de socializare.
AUTOR: F.S.