Pe data de 1 ianuarie, prima zi din Noul An, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile cel Mare, unul dintre cei mai importanţi părinţi ai Bisericii Ortodoxe şi unul dintre cei mai mari teologi creştini, considerat „păzitor de duhuri rele”. Sfântul Vasile este primul ierarh care a întemeiat, pe lângă biserici, aziluri şi spitale pentru săraci, o leprozerie şi un aşezământ pentru recuperarea femeilor de moravuri ușoare. A murit în ziua de 1 ianuarie a anului 379, când încă nu împlinise 50 de ani, intrând în istoria creştină cu numele de Sfântul Vasile cel Mare.
În popor există o serie de tradiții și obiceiuri care încă se pătrează, pentru a marca această sărbătoare religioasă.
În unele zone ale țării, în prima zi a noului an, se păstrează obiceiul colindatului cu o căpăţână de porc, împodobită cu panglici şi mărgele, tradiţie denumită „Colindul cu Vasilica” (Siva). După terminarea colindatului, ceata se strânge la o cârciumă pentru a chefui. Apoi, colindătorii se despart, dezgătind căpăţâna şi luându-şi fiecare ce a pus, iar din ea fac un prânz, pentru ca obiceiul să fie închis pentru anul respectiv.
Un alt obicei este cel al Dezlegării Anului. Grupuri mici sau cete de feciori dezleagă anul şi rodul colindând pe uliţe, iar vacarmul pe care-l fac cu bicele, buciumele sau oalele are ca scop înlăturarea forţelor malefice: seceta, tăciunele de grâu, insectele şi animalele dăunătoare recoltei. De asemenea, feciorii dezleagă cununiile cu un descântec: „Slobozim câşlegiile/ Să mărităm fetele/ Umblaţi, feciori,/ Să fie peţitori”.
Există anumite mâncăruri sau deserturi asociate cu sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare. Un exemplu este „coliva” sau „colăceii lui Vasile”, un desert tradițional făcut din grâu fiert, nuci, miere și alte ingrediente care este pregătit și oferit, în această zi.
Ziua Sfântului Vasile este considerată și o oportunitate de a practica generozitatea și de a face acte de caritate. Unii oameni donează alimente sau bani celor nevoiași în memoria sfântului care a fost cunoscut pentru faptele sale de caritate.
De Sfântul Vasile se zice că este bine să bei vin, existând credinţa că astfel omul va avea sânge în obraz în timpul anului. În ziua de Sfântului Vasile cel Mare e bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. Dacă în ziua de Sfântul Vasile, după ce te speli pe faţă, te ştergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint, vei fi curat şi sănătos în tot anul.
Totodată, se spune că, dacă dormi de Sfântul Vasile, rişti să fii leneş tot anul.
AUTOR: F.S.