You are currently viewing Risc moderat de avalanșe, în munții Bucegi

Risc moderat de avalanșe, în munții Bucegi

Atenție, turiști. Riscul de avalanșe se menține, în munții Bucegi, deși a scăzut de la însemnat, la moderat.

Potrivit ANM, stratul de zăpadă s-a stabilizat ușor, este umezit în partea superioară și este constituit pe alocuri din depozite mai consistente de zăpadă, în special pe versanții sudici, depozite ce prezintă pe anumite văi sau pante o rezistență moderată în primii 20 cm. În zona crestelor se întâlnesc plăci de vânt. Răcirea accentuată a vremii va crește gradul de stabilitate al vechiului strat.

În următoarele 36 de ore temporar va ninge viscolit, iar stratul de zăpadă va înregistra local creșteri de peste 10 cm și izolat de peste 15 cm. Stratul nou care se va depune va fi de tip pulver și va avea coeziune slabă cu vechiul strat, care prezintă în multe zone o crustă de gheață la suprafață și peste care va putea aluneca, provocând avalanșe de dimensiuni mici sau medii în zonele cu acumulări mai importante, în special la suprasarcini.

La peste 1800 m riscul declanșării avalanșelor va fi moderat și amplificat la trecerea schiorilor sau turiștilor, prin ruperea plăcilor de vânt sau dislocarea stratului puțin rezistent din partea superioară a zăpezii. La altitudini de sub 1800 m stratul de zăpadă are dimensiuni mai reduse, riscul declanșării unor avalanșe, mici și cu totul izolat medii, fiind redus, chiar dacă acumulări de peste 10 cm vor fi posibile și aici.

AUTOR: F.S.