You are currently viewing Viceguvernator BNR: evoluția favorabilă consistentă a rezervei valutare este unul dintre argumentele importante care susțin stabilitatea financiară a țării

Viceguvernator BNR: evoluția favorabilă consistentă a rezervei valutare este unul dintre argumentele importante care susțin stabilitatea financiară a țării

Ultimul an a reprezentat o perioadă complicată, în multe privinţe, iar acest lucru a fost şi continuă să fie resimţit la toate nivelurile societăţii. Din punct de vedere economic, România continuă să treacă prin multe transformări, însă, la începutul anului 2025 situația nu este atât de lipsită de speranță pe cât am crede. O spune viceguvernatorul BNR, Leonardo Badea. Dâmbovițeanul subliniază că „evoluția favorabilă consistentă a rezervei valutare” pe ansamblul întregului an 2024 „este unul dintre argumentele importante care susțin stabilitatea financiară a țării”.

Rezervele internaționale ale României au revenit pe creștere în luna decembrie 2024, după două luni succesive de scădere ce au urmat maximului istoric din septembrie. Nivelul din decembrie a fost cu aproape un miliard de euro mai mare față de cel din noiembrie și cu 4,5 miliarde peste cel din decembrie 2023, ceea ce echivalează cu o apreciere de 6,8% pe ansamblul anului 2024. Fluctuațiile nivelului rezervei internaționale de la o lună la alta sunt normale având în vedere că ele sunt rezultatul unor evoluții complexe, ce includ fluxuri de capital legate de intrări de fonduri europene, emisiuni de eurobonduri ale României, alte operațiuni în conturile Ministerului Finanțelor și Comisiei Europene, plați în contul datoriei publice denominate în valută, modificări ale rezervelor minime obligatorii ale instituțiilor de credit la BNR, variații ale cotațiilor aurului și ale celorlalte valute din rezervă față de euro, modificarea poziției de DST, operațiuni ale băncii centrale etc.
Ceea ce contează ca imagine de ansamblu este că 2024 a adus la finalul său un avans substanțial al rezervelor internaționale față de 2023 și, totodată, un nou maxim la nivel anual.
Chiar dacă este evident, merită să subliniem, o dată în plus, că această evoluție pozitivă a avut loc în pofida unui mediu caracterizat de numeroase tensiuni și dezechilibre din multiple unghiuri, atât economice, cât și sociale și geo-politice.
Din această perspectivă, este de evidențiat, în special, creșterea din luna decembrie a rezervei valutare (așadar fără a lua în considerare aprecierea cotației internaționale a aurului). De altfel, de la izbucnirea pandemiei și până în prezent, rezerva valutară a României a arătat o tendință susținută de creștere, astfel că, dacă ne uităm la nivelul rezervei valutare în decembrie 2024 vom observa o creștere de aproximativ 88,7% față de nivelul rezervei din decembrie 2019. Acest semnal pozitiv a avut loc într-un context dominat de incertitudini, caracterizat de dezbateri aprinse, de opinii predominant negative privind perspectivele economice și marcat de ajustarea în sens nefavorabil a perspectivei privind calificativul suveran al României din partea uneia dintre agențiile de rating importante la nivel internațional. Tocmai de aceea, cred că evoluția favorabilă consistentă a rezervei valutare în luna decembrie (și pe ansamblul întregului an) este unul dintre argumentele importante care susțin stabilitatea financiară a țării”, scrie pe pagina sa de socializare viceguvernatorul BNR, Leonardo Badea.

AUTOR: F.S.