Ca în fiecare an, Aeroclubul României organizează și în anul 2025 atât cursuri subvenționate (gratuite), cât și nesubvenționate.
Înscrierile se vor desfășura în perioada 8 ianuarie – 7 februarie 2025.
Pentru a-ți alimenta și mai mult entuziasmul, iată câteva detalii din culisele acestei activități:
După obținerea licenței de parașutist, tinerii au șansa de a intra în lotul județean, continuându-și astfel pregătirea și valorificând munca depusă prin participarea la competițiile organizate anual.
Una dintre competițiile de referință în rândul sportivilor Aeroclubului României este Cupa “Ionel Iordănescu” – Precizia Aterizării, având ca scop atingerea unui disc electronic cu diametrul de 16 cm, ce are în centru o zona circulară cu diametrul de 2 cm, reprezentând punctajul maxim.
În anul 2024, această competiție a avut un număr impresionant de 120 participanți (reprezentând 3 clase, în funcție de experiență).
Durata cursurilor variază în funcție de disciplină. Modulul teoretic al cursurilor se desfăşoară pe durata a aproximativ 6 săptămâni iar la finalul acestuia se susţine un examen scris din materiile studiate.
Modulul practic începe după finalizarea celui teoretic şi durata sa este, în general, între 4 şi 12 luni şi variază în funcție de condițiile meteorologice, de disponibilitatea elevului și de abilităţile acestuia.
Cursul teoretic pentru cursurile subvenționate (gratuite) este format din două module: primul se va desfășura în sistem online, fiind urmat de o examinare intermediară cu participare fizica. După această examinare, al doilea modul al cursului se va desfășura exclusiv fizic. Ambele module vor avea loc cel mai probabil sâmbată și duminică, maxim 6 ore pe zi. Fiecare locație şi fiecare curs va avea un program distinct iar acesta va fi comunicat în timp util, după finalizarea înscrierilor. Criteriul privind prezența minimă obligatorie rămâne, desigur, valabil.
Admiterea la zbor constă în examene scrise din materiile studiate la modulul teoretic. Nota minima pentru promovare este de 75% la fiecare materie iar locurile subvenţionate vor fi ocupate în ordinea mediilor notelor obţinute. Suplimentar, participarea la modulul practic al cursului pentru obţinerea licenţei de paraşutist va fi condiţionată de o testare a aptitudinilor sportive.
Înscrierea pentru cursuri se efectuează pe o platformă dedicată care va fi disponibilă pe pagina de web a Aeroclubului României.
Disciplinele subvenționate (gratuite) sunt: avion ultraușor, planorism și parașutism.
Pentru cursurile subvenționate (gratuite), Aeroclubul României face înscrierile o singură data pe an în a doua jumătate a lunii ianuarie şi prima parte a lunii februarie.
Pentru cursurile contra cost, în funcție de solicitări, pot exista mai multe perioade, motiv pentru care vă sugerăm ca, dacă sunteţi interesaţi de un astfel de curs, să luaţi din timp legătura cu unitatea teritorială unde doriţi să îl efectuaţi.
Editor: IFA