You are currently viewing SUPERSTIȚII DEVENITE TRADIȚII LA TRECEREA DINTRE ANI – ALEXANDRA MARINESCU

SUPERSTIȚII DEVENITE TRADIȚII LA TRECEREA DINTRE ANI – ALEXANDRA MARINESCU

Pe măsură ce orologiul bate miezul nopții în noaptea de Revelion, milioane de oameni din întreaga lume celebrează începutul unui nou an cu speranță, entuziasm și, uneori, cu câteva superstiții. Acestea oferă o privire asupra valorilor și speranțelor pe care oamenii le au atunci când trec dintr-un an în altul. Temele comune ale reînnoirii, protecției împotriva răului, prosperității și iubirii sunt prezente în aceste ritualuri, reflectând dorința profundă a oamenilor pentru un viitor pozitiv și de succes. Deși aceste obiceiuri variază de la o cultură la alta, toate au în comun optimismul cu care întâmpină noul an. Aceste credințe, adesea transmise din generație în generație, variază semnificativ în funcție de culturi și regiuni, dar toate au un punct comun: dorința de a începe anul într-un mod favorabil. De la a mânca anumite alimente până la a îndeplini anumite ritualuri, iată câteva dintre cele mai populare superstiții legate de primirea noului an.

Mâncatul a doisprezece boabe de strugur la miezul nopții, tradiție întâlnită până acum câțiva ani doar în Spania și America Latină, a câștigat rapid simpatia tuturor europenilor. Astfel, fiecare strugure reprezintă o lună a anului, iar scopul este să îi mănânci pe toți cei doisprezece înainte ca ultimul clopoțel să sune. Deși pare o tradiție amuzantă și atât, se spune că dacă nu reușești să termini strugurii, vei atrage ghinion în anul care vine.

Trecerea pragului casei de către capul familiei, imediat după miezul nopții, tradiție izvorâtă din Scoția, practicată inițial și în unele părți ale Angliei de Nord, iar apoi în aproape toată lumea, reprezintă cel puțin în concepția românilor unitatea familiei, prosperitatea și binecuvântarea casei. Aceleași lucruri le putem spune și despre curățarea temeinică a casei, tradiție răspândită în toate culturile lumii, „măturarea” vechiului an fiind considerată o modalitate de alungare a spiritelor rele și a influențelor negative. Totuși, este important să nu facem curățenie în ziua de Anul Nou, căci acest lucru ar putea „mătura” norocul și prosperitatea. În diverse culturi oamenii fac zgomot pentru a alunga spiritele rele, asigurându-se astfel că acestea nu vor rămâne în anul nou. În unele țări, precum Danemarca, oamenii sparg farfurii și le lasă la ușa vecinilor, crezând că acest lucru va aduce noroc și fericire.

O altă superstiție devenită cumva tradiție în toate colțurile lumii este reprezentată de îmbrăcarea cu haine noi, acestea simbolizând un nou început, plin de bogăție și belșug. Și tot pentru prosperitate oamenii consideră că este important ca în noapte dintre ani să avem buzunarele pline de bani.

Una dintre cele mai recunoscute superstiții este tradiția sărutului la trecerea dintre ani. În multe țări din vest, îndrăgostiții se sărută pentru a simboliza iubirea, crezându-se că acest sărut va aduce fericire și afecțiune în anul care vine. De asemenea, persoanele singure cred că un sărut la miezul nopții le va aduce o nouă relație în anul nou.

Pe măsură ce lumea devine din ce în ce mai interconectată, unele dintre aceste superstiții pot dispărea sau se pot adapta la sensibilitățile moderne. Totuși, ele continuă să ofere o modalitate semnificativă prin care oamenii se conectează cu tradiția și sărbătoresc noi începuturi, indiferent de locul în care se află pe glob. Să nu uităm să toastăm de Anul Nou!

Pasionată de artă în toate formele ei, Alexandra Marinescu este master al Facultății de Științe Politice, Litere și Comunicare, Universitatea Valahia din Târgoviște.