You are currently viewing Tradiții și superstiții de Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul

Tradiții și superstiții de Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul se sărbătorește în fiecare an, pe data de 7 ianuarie, sărbătoarea încheind șirul sărbătorilor de iarnă. Sfântul Ioan Botezătorul este considerat cel mai mare și important între sfinți, după Fecioara Maria, fiind cel care a anunțat și pregătit timpul messianic – cel care a anunțat venirea Mântuitorului pe pământ. Din acest motiv este considerat și numit în religie Înaintemergătorul Domnului, iar sărbătoarea în sine este cunoscută și sub denumirea de “Sânt-Ion” sau “Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.

În această zi, în orice casă trebuie să fie veselie, altfel tot anul va fi tristețe, potrivit tradiției. La sate, oamenii țin ziua de sfântul Ioan cu strictete pentru ca acesta să le ferească animalele din calea celor sălbatice. Și ca gospodăriile să nu le ia foc. În popor, se crede că în ziua se Sfântul Ion este bine să te speli pe față cu agheasmă luată de la Bobotează, denumită și agheasmă mare, pentru a fi ferit tot anul de boli și necazuri. În dimineața de Sfântul Ion, fiecare casă trebuie stropită cu apă sfințită pentru a fi ferită de rău tot anul, iar cei care locuiesc în ea să fie feriți de boli.

Sfântul Ioan Botezătorul este ocrotitorul pruncilor și credința străveche spune că femeile care-și doresc să devină mame trebuie să se roage la Sfântul Ion pentru a naște copii sănătoși. Începând cu Sfântul Ion se spune că femeile își reiau muncile, această zi de 7 ianuarie reprezentând, în tradiția populară, Ziua Furcii.

În această zi, nu se taie nimic cu cuțitul tot din cauza martiriului sfântului. Și tot de Sfântul Ioan nu se stinge candela, nu se spală, nu se face curat, se păstrează ca o zi de duminică. De asemenea în această zi nu se bea vin roșu pentru ca amintește de martiriul sfântului Ioan.

Potrivit tradiției, femeile se strâng și are loc iordănitul. Practic vorbim despre o petrecere la care iau parte numai femei. Este vorba despre un ospăț care marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă. Pe de altă parte, bărbații iau parte la “iordaneala”. Mai exact merg la preot, iau aghiazmă și apoi merg prin sat și stropesc fiecare casă și fiecare om care le iese în cale. Oamenii le oferă în schimb bani pe care băieții îi vor folosi pentru a se distra în seara zilei de sfântul Ioan.

AUTOR: F.S.