Agenția de rating Fitch a confirmat vineri ratingul României pe termen lung în valută la ”BBB minus”, cu perspectivă negativă.
Agenția de rating subliniază că România are un PIB pe cap de locuitor peste cel al altor state cu același rating, însă instabilitatea politică și lipsa de credibilitate cu privire la capacitatea de a duce la îndeplinire politicile fiscale au condus la un rating mult mai slab decât ar fi altfel, doar pe baza indicatorilor economici.
,,Perspectiva negativă reflectă combinația dintre deteriorarea semnificativă a finanțelor publice și o încetinire semnificativă a creșterii în 2024 și efectul advers probabil al incertitudinii politice sporite asupra perspectivelor de consolidare fiscală„, explică Fitch.
,,Deficitul bugetar al României a fost de 8,7% din PIB în 2024. Acesta a depășit atât ținta anterioară a guvernului (5% în Programul de convergență din primăvara anului 2024), cât și rezultatul fiscal de 6,5% în 2023. Deteriorarea fiscală mai mare decât cea așteptată reflectă în principal creșterea rapidă a cheltuielilor, inclusiv salariile din sectorul public și creșterile nefinanțate ale pensiilor pre-electorale. Impactul pe întregul an al creșterii pensiilor din septembrie 2024 se va adăuga presiunilor fiscale în acest an, făcând consolidarea și mai dificilă.
Prognoza noastră indică o pantă ascendentă mai abruptă a traiectoriei datoriei în comparație cu anii precedenți, deoarece deficitele primare rămân mari și creșterea economică încetinește. În scenariul nostru de referință, raportul datoria publică generală la PIB va crește de la o estimare de 53% în 2024 la aproape 60% în 2026, peste mediana actuală estimată a „BBB” de 56%, și va continua să crească la peste 65% din PIB până în 2028.
Deficitul de cont curent a crescut la 8,2% din PIB în 2024, de la 6,6% în 2023, stând la baza problemei deficitului dublu. Pe lângă creșterea continuă a importurilor, performanța slabă la export în 2024 evidențiază provocările de competitivitate externă ale economiei românești, întărite de creșterea rapidă a salariilor nominale. Datoria externă netă va crește de la aproximativ 14% în 2024 la 19% din PIB în 2026, semnificativ peste 3% estimat pentru mediana „BBB”, de la 12% în 2023„, spune Fitch.
Editor: IFA