You are currently viewing  Mariana Neagu, nominalizată la Gala Excelenței în Asistența Socială

 Mariana Neagu, nominalizată la Gala Excelenței în Asistența Socială

Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială este un eveniment organizat de către Colegiul Național al Asistenților Sociali ce îşi propune să promoveze performanţa în domeniul social, în luna martie a fiecărui an, cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Asistenţei Sociale.

Anul acesta va fi sărbătorită ediția numărul 11 a Galei Naționale a Excelenței în Asistență Socială. Evenimentul va avea loc în data de 18 martie 2025, la Ateneul Român și va fi prezentat de Andreea Marin, Ambasador al excelenței în asistență socială.

Gala este evenimentul în care asistenţi sociali din întreaga ţară, autorităţi, jurnalişti, sărbătoresc realizările profesiei de asistent social pentru a transmite un mesaj cu privire la conştientizarea contribuţiilor din domeniul social şi nevoia acţiunilor ulterioare.

 Anul acesta, Sucursala Dâmbovița a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România intră în competiție, la categoria Premiul pentru asistentul social din domeniul serviciilor medicale și de sănătate, cu aplicația doamnei Neagu Mariana, asistent social al Spitalului Județean de Urgență, Centrul de Sănătate Mintală, un exemplu de profesionalism și devotament, care aduce plus valoare actului medical, prin completarea acestuia cu servicii profesioniste  de asistență socială, pentru o abordare holistică, medico-psiho-socială a pacientului cu  afecțiuni psihiatrice.

Despre experiența ei profesională, despre specificul activității de asistent socail în spital, despre provocările și reușitele sale, Mariana povestește:

Lucrez în Centrul de Sãnatate Mintalã de 2 ani si jumatate, iar transferul meu a venit ca o provocare personala -dorinta de a ajuta persoanele aflate in dificultate cu afectiuni psihice . Cunoşteam teoria vizavi de modul de lucru ,însã impactul a fost atât de puternic ,dându-mi seama de nevoia acutã de informare ghidare si consiliere a beneficiarilor ,am cãutat zi de zi sã mã perfecţionez, astfel încât sã pot sprijini aceastã categorie vulnerabilã expusã la riscul de marginalizare socialã . M-am informat cu privire la parteneriatele existente intre instituţiile locale, am identificat furnizori de servicii sociale ‚centre de reabilitare si suport, oferind beneficiarilor indiferent de codul de boalã minim o soluţie de iesire din situaţia de crizã de la momentul prezentarii în Centrul nostru. M-am ocupat în mod deosebit de persoanele încadrate la articolul 109 cod penal care nu mai sunt integrate uşor în domenii de activitate, fie prin lipsa studiilor ,fie datoritã faptei penale sãvârşite. Le-am facilitat accesul la cursuri de recalificare şi perfectionare ,organizate gratuit de Crucea Roşie sau Forţele de Muncã. De fiecare datã când se prezintã la consultaţie,caut sã-i consiliez cu privire la relaţiile familiale care degenereazã in majoritatea cazurilor ,dezvoltând frustrãri de ambele pãrţi ,cu comunitatea din care fac parte şi ii incurajez sã treaca mai usor peste aceastã situatie care ii impacteaza pentru tot restul vieţii ,gasind resurse in fortele proprii. Tot în cadrul Centrului de Sãnatate Mintalã ,realizez cu pacienţii ateliere de terapie ocupaţionalã ,dezvoltând abilitãţile lor legate de desen ,picturã,croitorie ,tricotaj ,modelare ,chiar îi indemn sã urmeze o viaţã sãnãtoasã prin a face sport ,având la indemână resursele necesare –(bandã de alergare ,steper). Am realizat o paginã de Facebok a „Centrului de Sãnatate Mintalã” ,unde am expus genul de activitãţi desfăşurate şi ne putem lãuda cu o colecţie impresionantã de picturi realizate de pacienţii cu afecţiuni psihice de la momentul infiinţãrii centrului nostru.

 Am fost informată cu privire la perioadele de detaşare temporară când este nevoie de asigurarea continuităţii pe secţia de Psihiatrie Acuţi, aflându-ne in aceeaşi instituţie ,sarcinile sunt diferite ,dar am luat-o ca pe o provocare căreia nu aveam cum să nu-i fac faţă. Atunci , volumul de muncă este mult mai mare întâlnind cazuri sociale farã resurse proprii şi sprijin familial ,fãra asigurare de sãnãtate, fac uz de toate parteneriatele pentru facilitarea accesului la serviciile din cadrul Primãriilor gãsind impreunã soluţii pe termen mediu. Colaborez activ şi cu Spitalul de Psihiatrie Cronici –Gura Ocniţei ,unde in situaţia de crizã a pacienţilor ,indrumãm familia sã acceseze serviciile secţiei pentru a putea fi trataţi o perioadã mai indelungatã de timp. În situaţia pacienţilor incadraţi la art 109 cod penal ,monitorizãm situaţia lor pe tot parcursul internãrii ,ţin legãtura cu asistenţii sociali şi familia beneficiarului , ne asigurãm cã la externare se intoarce stabilizat ,astfel incât sã nu reprezinte un pericol pentru familie şi comunitatea din care face parte. Recunosc faptul că datorită expunerii la numeroasele cazuri și diversele patologii, uneori trebuie să lupți cu tine însuți și pentru a alege varianta cea mai bună pentru momentul de răscruce în care se află pacientul ; stresul, lipsa de timp și volumul imens de muncă te transformă uneori într-un robot. Trebuie să luptăm împotriva acestor factori, să nu ne transformăm în victimele indiferenței și să nu uitam să fim oameni! Avem tot mai des impactul prezenţei consumatorilor de substante interzise ,care in euforia consumului afecteaza relatiile familiale ,sociale ,de grup ,fãrã a putea identifica concret solutii in acest sens ,nu sunt suficiente Centre pentru institutionalizarea lor ,familia fiind disperată ,iar noi neputinciosi in faţa problematicii sociale ,neexistând pârghiile legale spre a le veni in ajutor. Mă alătur campaniei de combatere a violenței domestice și vreau să transmit tuturor mesajul urmator “ȘI TU’’ poți deveni oricând o victimă a violenței domestice, poate chiar atunci cand te aștepți mai puțin! Avem nevoie să fim oameni, să empatizăm și să conștientizăm: riscul, lipsa de informare, de specialisti în domeniul violenței domestice, de servicii de suport, de educație și de legislație în domeniu.

 Misiunea mea continuă cu o dorinţă mare ,ca in urma tuturor experienţelor profesionale si de viaţă să ajung la potenţialul maxim de a fi cea mai bună versiune a mea in domeniul in care profesez –sănătate mintală ,astfel incât să pot sprijini persoanele cu adicţii indrumându-i cu răbdare şi empatie către obiective realizabile pe termen lung.

Cei care doresc să o susțină pe dâmbovițeanca Mariana Neagu în această competiție națională,  o pot face  votând-o prin accesarea linkului

https://cnasr.ro/gala/vot-online-inregistrare?galaprize_id=3

( confirmarea votului se face prin accesarea linkului – confirmare vot – primit pe email ulterior votării)

Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială celebrează realizările din domeniu și promovează importanța asistenței sociale în România. Ediția din acest an marchează, de asemenea, 20 de ani de la prima promoție de asistenți sociali și 10 ani de la reglementarea profesiei.