România și Franța au celebrat 145 de ani de relații diplomatice printr-o ședință comună a Academiilor celor două țări, desfășurată la Paris. Evenimentul a scos în evidență legăturile profunde dintre cele două națiuni, bazate pe cultură, cunoaștere și valori comune. Tema centrală a reuniunii – „Îndrăznește să cunoști”, a subliniat importanța gândirii libere, un principiu esențial atât în trecut, cât și astăzi.
„Academia Franceză s-a întemeiat în 1743 și a fost modelul după care s-a format Academia Română la 1866 când toți eram francofili și francofoni. Noi am încheiat acordul de colaborare cu Academia Franceză încă din secolul 19. După căderea comunismului, între Academia Franceză și Academia Română s-au stabilit acorduri privilegiate. Academia Franceză a fost un îndrumător pentru România”, a precizat Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop.
Întâlnirea a avut loc într-un cadru încărcat și el de istorie, la Academia Franceză, și a fost deschisă de Secretarul Perpetuu al Academiei Franceze, Amin Maalouf și de Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, în prezența secretarului de stat pentru afaceri europene din MAE român, Clara Staicu.
Cu această ocazie, Ambasada României, alături de Institutul Cultural Român, Consulatele Generale ale României în Franța și parteneri din ambele țări, a pregătit un program bogat de evenimente: acțiuni politico-diplomatice, conferințe, spectacole, festivaluri, expoziții, concerte și lansări de cărți, care reflectă diversitatea și dinamismul legăturilor dintre România și Franța.
editor: IFA