În an centenar Marin Constantin, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Centrul de Cultură Arcuș anunță redeschiderea în luna martie a Galeriei Madrigal, spațiul expozițional de la sediul ansamblului din București.
Galeria Madrigal este un program sincretic dedicat deopotrivă muzicii și artelor vizuale, în care artiști plastici contemporani expun lucrări inspirate din creația Corului Madrigal, precum și lucrări personale.
„Galeria Madrigal este dovada faptului ca «Madrigalul» nu este numai un cor, ci este un fenomen, un spirit, un curent. Forța muzicii se face resimțită în artele plastice și ne bucurăm să anunțăm redeschiderea acestui spațiu al artelor, cu 10 nume de creatori cu ecou! Valorificarea acestui frumos dialog între muzică și artele plastice este o responsabilitate pe care ne-o asumăm cu multă bucurie și încredere că arta, în toate formele ei, poate schimba lumea prin frumos.” – Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”
Anul acesta, 10 artiști sunt invitați în sala de repetiții a Corului Madrigal de pe Dealul Mitropolie, în cadrul unor rezidențe artistice inedite, ce explorează conexiunea dintre muzică și artele vizuale. Programul oferă artiștilor un cadru unic de creație, chiar în centrul universului Madrigal și al moștenirii artistice a Maestrului Marin Constantin, fondatorul renumitului ansamblu. Aflată la a doua ediție, Galeria Madrigal continuă activitatea programului „Galeria Madrigal 60”, derulat în 2023, cu ocazia aniversării a 60 de ani de activitate neîntreruptă a Corului Madrigal.
În perioada martie – decembrie 2025, Galeria Madrigal va prezenta în fiecare lună o nouă expoziție. La Casa Madrigal din București vor expune artiștii Florin Hutium, Luminița Perșa, Ana-Maria Panaitescu, Cătălin Hrimiuc, Adrian Socaciu, Ammar Alnahhas, Mihai Băncilă, Mariana Papară și Matei Șerban Sandu. În luna decembrie 2025, o ediție specială va fi organizată la Roma, în Italia, unde va fi inaugurată expoziția artistului Victor Timofte.
Galeria Madrigal va debuta anul acesta cu vernisajul expoziției artistului Florin Hutium. Evenimentul va avea loc joi, 6 martie, la ora 19:00, la sediul Madrigal – Vila Sacha Roman de pe Aleea Dealul Mitropoliei nr. 11 din București.
Acces și program de vizitare
Galeria Madrigal se află la București, pe Aleea Dealul Mitropoliei nr. 11, în Vila Sasha Roman, ce este în prezent sediul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.
Galeria va fi deschisă publicului în zilele de sâmbătă și duminică, începând cu 8 martie 2025, în intervalul orar 10:00 și 18:00 și, de asemenea, în cadrul vernisajelor și evenimentelor speciale. Accesul publicului este gratuit.
Galeria Madrigal se înscrie în programul aniversar „Marin Constantin 100”. În anul 2025, Corul Madrigal sărbătorește 100 de ani de la nașterea fondatorului său, Marin Constantin (1925 – 2011), printr-o serie amplă de proiecte și evenimente culturale, care se vor desfășura pe tot parcursul anului.
Parteneri: Senatul României, Institutul Cultural Român, ARCUB, Compania Națională Aeroporturi București, Opera Comică pentru Copii, Circul Metropolitan București, UNIMIR, Universitatea Politehnica București, USAMV Cluj-Napoca, Aqua Carpatica, Vinea Apoldia Maior, Centrul de Cultură Arcuș, Clubul Sportiv Rapid București, Policolor, Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA, Casa Corpului Didactic, Televiziunea română
Parteneri media: AGERPRES, Agenția de cArte, Bookhub, București FM, Digi24, Europa FM Euronews România, Itsy Bitsy, Leviathan, Munteanu recomandă, Prima TV, Prima News, Radio France Internationale România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Romania Journal, spotmedia.ro, TVR1, TVR Cultural, Zile și Nopți
**********
CORUL MADRIGAL
Fondat în anul 1963 de către legendarul muzician și dirijor Marin Constantin (1925 – 2011), Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a devenit un reper al vieţii muzicale și diplomaţiei culturale naţionale și internaţionale. Este definit prin sonoritatea sa specifică, tehnica non-vibrato, amplasamentul stereofonic în scenă și costumele impunătoare. Repertoriul său este îndreptat către Renaștere, muzica preclasică și clasică, Romantism, muzica bizantină și creaţia contemporană românească și universală. Prezenţa scenică și componenţa ansamblului au fost în permanenţă rafinate, performanţa sa fiind comparată de critici cu „o vioară Stradivarius în mâna lui Paganini”.
Distins cu numeroase premii internaționale, Corul Madrigal a fost prezent pe cele mai importante scene ale lumii, cu mii de concerte și spectacole. În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.
Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de renumitul dirijor Ion Marin, ce reunește în prezent 2.289 de coruri și peste 80.000 de copii din România și diaspora.
CENTRUL DE CULTURĂ ARCUȘ
Centrul de Cultură Arcuș (CCA), cu sediul în Sfântu Gheorghe, județul Covasna, este o instituție publică de cultură, care inițiază și derulează programe, proiecte și acțiuni culturale din domeniile muzicale, artelor plastice, editoriale, conservarea patrimoniului imaterial și din domeniul teatral. Are ca obiectiv principal prezentarea, valorificarea și promovarea patrimoniului cultural autohton și universal prin programe la care participă artiști din țară și din străinătate. CCA asigură, totodată cadrul organizațional și posibilitatea lansării în viața culturală românească a tinerilor (elevi și studenți) din școlile, liceele și universitățile de artă din țară.