Peste 3.000 de persoane se află pe lista de așteptare pentru un transplant în România, iar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirmă că, în momentul de față, lista „nu poate fi rezolvată într-un timp rezonabil”.
În acest context, Agenţia Naţională de Transplant a lansat, marţi, o campanie de informare privind importanţa donării de organe în salvarea de vieţi, în contextul în care anul trecut s-a întregistrat o scădere a numărului de transplanturi.
„Donarea şi transplantul sunt un domeniu care defineşte umanitatea şi solidaritatea unei societăţi şi tocmai de aceea Agenţia de Transplant îşi asumă nu doar să gestioneze acest sistem, ci să-l dezvolte tocmai pentru a oferi oamenilor pe lista de aşteptare o adevărată şansă la viaţă. (…) În primul rând, am vrea să informăm populaţia că este vorba despre donarea după decesul pacientului, pentru că încă mai există astfel de (…) dubii în rândul populaţiei”, a declarat marți directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, Guenadiy Vatachki, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.
Potrivit directorului executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, campania de informare „Cadoul Vieţii” va cuprinde un spot care va fi difuzat pe televiziuni şi în prezentări ce vor fi făcute în instituţii şi universităţi, unde ulterior se va derula şi o componentă de întrebări şi răspunsuri.
Câte transplanturi s-au făcut în ultimii ani în România:
- Anul 2022: 314 transplanturi (230 de rinichi, 75 de ficat, 7 de cord, două de plămân); dintre acestea, 19 au fost transplanturi pediatrice (14 de rinichi, 3 de ficat și două de cord).
- Anul 2023: 325 de transplanturi (219 de rinichi, 94 de ficat, 11 de cord, unul de plămân); dintre acestea, 17 au fost transplanturi pediatrice (8 de rinichi, 8 de ficat și unul de cord).
- Anul 2024: 243 de transplanturi (167 de rinichi, 74 de ficat, unul de cord și unul de plămân); dintre acestea, 12 au fost transplanturi pediatrice (5 de rinichi și 7 de ficat).
Editor: IFA