You are currently viewing Proiect de lege: Consumatorii și dependenții de droguri vor putea fi internați fără voia lor, pentru tratament de specialitate

Proiect de lege: Consumatorii și dependenții de droguri vor putea fi internați fără voia lor, pentru tratament de specialitate

Consumatorii și dependenții de droguri vor putea fi internați fără voia lor, pentru tratament de specialitate – prevede un proiect de lege depus luni în Parlament. Pot solicita internarea medicii, familia, unii funcționari ai administrației locale, poliția, procurorii și chiar pompierii, după caz.

 Concret, aceștia vor putea fi internați fără voia lor, pentru tratament de specialitate, în anumite situații, cum ar fi, spre exemplu, dacă sunt minori ori dacă au un comportament care prezintă un pericol iminent de vătămare pentru el însuşi sau pentru alții, potrivit unui proiect de lege pus pe masa senatorilor, la începutul acestei săptămâni.

Propunerea legislativă înregistrată luni, 24 februarie, la Senat, vizează modificarea Legii nr.143/2000 privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, astfel încât aceasta să permită internarea și tratarea consumatorilor de droguri fără a li se mai cere acordul, și este semnată de 18 deputați, majoritatea de la PSD.

Conform legislației actuale, o persoană care consumă ilicit droguri aflate sub control național „poate fi inclusă, cu acordul său, într-un program integrat de asistență a persoanelor consumatoare de droguri”, iar „manifestarea acordului de includere în circuitul integrat de asistență a persoanelor consumatoare de droguri se face prin semnarea unui document”. 

Inițiatorii proiectului propun, practic, adăugarea unui nou alineat după alin. (2) din art. 22 din L. 143/2000, care prevede că „în cazul consumatorului și consumatorului dependent se instituie internarea nevoluntară și tratament de specialitate în următoarele situații:

a) comportamentul pacientului reprezintă un pericol iminent de vătămare pentru el însuși sau pentru alte persoane;

b) pacientul nu are capacitatea psihică de a înțelege starea de boală și necesitatea instituirii tratamentului medical;

c) pacientul suferă de o tulburare psihică gravă și judecata îi este afectată, iar neintenarea ar putea antrena o gravă deteriorare a stării sale;

d) pacientul este minor sau pus sub interdicție”.

Documentul prevede, de asemenea, o derogare, în cazul consumatorilor și dependenților de droguri, de la prevederile art. 53 din Legea sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice (L. 487/2002), care stipulează că „procedura de internare nevoluntară se aplică numai după ce toate încercările de internare voluntară au fost epuizate”. 

Editor: IFA