Chiar în ziua când Ursula von der Leyen a anunțat planul de înarmare a UE, mai multe guverne din țările membre au prezentat planuri de sporire a cheltuielilor militare.
Guvernul belgian intenționează să accelereze cheltuielile pentru apărare cu 4 miliarde de euro (4,2 miliarde de dolari) în următoarele luni, a declarat marți Ministerul belgian al Apărării, confirmând un raport al ziarului belgian De Tijd care îl cita pe premierul Bart De Wever.
Creșterea ar trebui să ducă cheltuielile totale de apărare ale Belgiei la 2% din produsul său intern brut (PIB) în acest an, care este nivelul minim convenit între aliații NATO.
Ministrul belgian al Apărării, Theo Francken, va propune majorarea la următoarea reuniune a cabinetului de vineri, a declarat purtătorul său de cuvânt.
Noul guvern belgian declarase, nu mai departe decât luna trecută, că va atinge acest prag abia în 2029. Cheltuielile pentru apărare reprezintă în prezent aproximativ 1,3% din PIB-ul Belgiei și nu au mai atins niciodată nivelul de 2%. De Wever își propune să pună în aplicare cheltuielile mai mari până la summitul NATO din 24 iunie, a mai informat ziarul De Tijd.
Franța trebuie să cheltuiască mai mult pentru apărare și mai repede, a declarat tot marți ministrul francez de Finanțe, Eric Lombard, în contextul în care țările europene sunt îndemnate să sporească cheltuielile pentru apărare, în timp ce Washingtonul amenință să se retragă din efortul aliat de ajutorare a Kievului.
„Trebuie să ne mișcăm mai repede și mai mult”, a declarat Lombard pentru Franceinfo. Remarcile lui vin în contextul în care Franța a fost supusă unor presiuni interne și comunitare pentru a-și reduce deficitul.
Lombard a declarat că Franța va trebui să facă eforturi în alte domenii pentru a finanța în mod corespunzător creșterea cheltuielilor de apărare, dar a insistat că sistemul de protecție socială al țării va rămâne în mare parte intact.
În 2023, statele membre ale UE au cheltuit cumulativ aproximativ 279 miliarde € pentru apărare, o creștere de 10% față de 2022. Pentru 2024, se preconizează o creștere cu încă 17%, până la aproximativ 326 miliarde €, echivalentul a 1,9% din PIB-ul UE. Este al zecelea an consecutiv de creștere a bugetelor militare europene.
Editor: IFA