Arcul de Triumf va fi deschis permanent pentru vizitare începând de sâmbătă, 15 martie 2025. Centrul de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” include acest obiectiv turistic în circuitul permanent.
Programul de vizitare va fi de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00.
TARIFE:
- Bilet adult: 15 lei/persoană;
- Elevi, studenți, pensionari: 8 lei/persoană;
- Gratuit: preșcolarii, persoanele cu dizabilități;
- Ghidaj limba română: 10 lei/persoană;
- Ghidaj limba engleză: 15 lei/ persoană;
- Taxă ședință foto/video cu caracter familial: 300 lei/oră.
Acesta a fost inaugurat la 1 Decembrie 1936 în prezența Regelui Carol al II-lea și a Reginei Maria, marcând un moment deosebit în istoria țării noastre.
Monumentul, proiectat de Petre Antonescu, a fost construit în perioada 1921-1922, renovat în perioada 1935-1936, și din nou renovat începând din 2014. Acesta este unul dintre cele mai importante repere arhitecturale și istorice din București.
Arcul de Triumf adăpostește un mic muzeu. Vizitatorii pot vedea patru expoziții și pot urca pe terasa superioară.
- Marele Război al Reîntregirii Neamului (fotografie și film);
- Heraldica Marilor Familii Boierești (efigii din bronz, fotografii);
- Arcul de Triumf în Imagini (fotografii, machete);
- Marea Unire de la 1918 ( unde se găsesc și coroanele și sceptrul regal reproduse; fotografii).
Arcul de Triumf este un tip special de monument, a cărui semnificație reprezintă cea mai înaltă formă de comemorare a unor evenimente și personalități istorice. Specificul său în formă de poartă permite posibilitatea trecerii triumfale pe sub arcada monumentului a personalităților astfel onorate.
Ca și alte construcții înrudite (mausolee etc.), scopul Arcului de Triumf din București este evident: comemorarea victoriei românești în Primul Război Mondial (pentru noi, românii, Războiul de Reîntregire a Neamului) și a jertfelor de sângecare au făcut posibilă această victorie. De asemenea, Arcul reprezintă un simbol al regalității, fiind corelat cu întoarcerea Familiei Regale din exilul de la Iași și cu încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca suverani ai României.
Dimensiunile construcției: de două ori mai mici decât ale monumentului din Paris – sunt: 27 de metri înălțime, 26 de metri lățime și 16 metri înălțimea arcadei interioare. Accesul pe terasa monumentului se face pe interiorul picioarelor prin intermediul a 328 de trepte (164 pe fiecare picior). Interiorul Arcului de Triumf este împărțit pe 6 niveluri, parcursul scărilor fiind întrerupt de podesturi. Nivelul 4 cuprinde două camere (câte una pe fiecare picior) iar la ultimul nivel (6) se află un atic (cameră dispusă deasupra arcadei interioare a monumentului).
Editor: IFA