Muzica românească a primit din nou o veste tristă, prin anunțul că sâmbătă, s-a stins din viaţă remarcabilul compozitor şi profesor Dan Buciu, figură marcantă a muzicii contemporane și a învățământului superior de specialitate din România.
Născut la 18 noiembrie 1943 la Bucuresti, regretatul muzician provenea dintr-o familie cu tradiție muzicală, tatăl său, Mircea Buciu, fiind solist al Operei din București la mijlocul secolului trecut.
Dan Buciu a urmat cursurile Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București între 1962 și 1968, avându-i ca profesori, printre alții, pe Dan Constantinescu și Tiberiu Olah. Ulterior, și-a aprofundat studiile în muzica electronică și informatică muzicală între 1970 și 1975, sub îndrumarea lui Aurel Stroe și Dinu Ciocan și a participat la trei stagii de pregatire în cadrul prestigiosului Festival de muzică contemporană de la Darmstadt, un centru de avangardă al compoziției europene, unde s-a familiarizat cu noile tendințe ale secolului XX.
Cariera sa didactică a fost strâns legată de Universitatea Națională de Muzică din București, unde a fost profesor de armonie, forme și analize muzicale, îndrumând numeroase generații de studenți. Între 2000 și 2008, a ocupat funcția de rector al acestei instituții. De asemenea, a conceput un tratat în două volume dedicat armoniei tonale și armoniei modale.
În domeniul componistic, Dan Buciu a abordat diverse genuri muzicale, de la muzică simfonică și de cameră la lucrări corale și muzică electronică, preocupându-se îndeaproape de relația dintre tradiția folclorică și limbajul muzical contemporan. Printre lucrările sale se numără: „Scene” pentru orchestră şi pian, „Divertisment” pentru orchestră mică, „Suita românească” pentru orchestră, Cantata „Grass of the Earth” sau ciclul de lieduri Lyrica Mundi. Una dintre cele mai prețuite pagini corale ale sale este „Remember Hiroșima”, pe versuri de Eugen Jebeleanu, compusă special pentru Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și dirijorul său fondator, Marin Constantin.
Lucrările sale au fost interpretate pe scene prestigioase din România și din străinătate, în țări precum SUA, Franța, Germania, Elveția, Spania, Olanda, Japonia și Canada.
De-a lungul a peste cinci decenii de activitatea creatoare, regretatul muzician a fost distins de șase ori cu premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, iar anul acesta, în cadrul Galei aniversare Marin Constantin 100, Dan Buciu a primit Premiul de Excelență Marin Constantin pentru contribuția sa remarcabilă la cultura românească și a sprijinului oferit lui Marin Constantin și Corului Madrigal.
Înmormântarea va avea loc marți, 25 martie 2025, la Cimitirul Bellu din Capitală.
Editor: IFA