Președintele interimar Bolojan a participat la summitul convocat de Emmanuel Macron, la Paris, alături de alți 30 de șefi de stat și de guvern și de reprezentanții NATO și UE.
,,Primul lucru discutat a fost acordul pentru încetarea focului pe 30 de zile, în Marea Neagră. Dar constatăm că Ucraina a fost de acord ca acest acord să fie extins nu doar la navigația pe Marea Neagră, ci atât terestru, cât și aerian, dar nu s-a ajuns la asta. Rusia nu a acceptat aceste condiții. Țările prezente au convenit să susțină sprijinul pentru Ucraina și întărirea flancului estic.
În ceea ce privește partea de monitorizare, urmează să se formeze un grup pentru a coopera în vederea monitorizării. În acest sens, întrucât înțelegerea se referă la Marea Neagră, o zonă strategică pentru România, România va participa la acest grup de lucru. Prin radare, drone, poliția aeriană, dar și colaborarea cu Turcia și Bulgaria pe partea de deminare, vom colabora astfel încât acest acord să fie respectat. O zonă sigură la Marea Neagră, care garantează navigația pentru toate navele, este un lucru bun pentru dezvoltare și comerț.
România nu va trimite niciun militar român în Ucraina. Într-o situație teoretică, dacă se ajunge la pace, s-a discutat despre o analiză a forțelor care ar putea asigura această garanție. Ele nu vor ajunge pe front, ci ar fi localizate pe flancul de est sau pe teritoriul Ucrainei, dar la mare distanță de front. Noi vom participa ca țară de tranzit la aceste discuții.
Este posibil să se discute despre o creștere a forțelor NATO pe flancul de est. Această chestiune nu a fost tranșată în întâlnirea de astăzi,” a precizat președintele interimar Ilie Bolojan.
La rândul său, Keir Starmer, prim-ministrul Marii Britanii, a declarat că Rusia joacă jocuri, cu referire la condiția Rusiei de ridicare a unora dintre sancțiunile internaționale. Starmer a spus, citat de The Guardian, că “partea rusă încearcă să întârzie pacea, ia noi trebuie să fim absolut clari în această privință – nu este momentul pentru ridicarea sancțiunilor. Dimpotrivă, am discutat despre modul în care putem spori sancțiunile, pentru a sprijini inițiativa Statelor Unite, pentru a aduce Rusia la masa negocierilor prin presiuni suplimentarea din partea acestui grup de țări”.
Editor: IFA