You are currently viewing De astăzi, cetăţenii români care călătoresc în Marea Britanie au nevoie de Autorizaţie Electronică de Călătorie (ETA)

De astăzi, cetăţenii români care călătoresc în Marea Britanie au nevoie de Autorizaţie Electronică de Călătorie (ETA)

Cetăţenii români care călătoresc în Regatul Unit al Marii Britanii (UK) sunt obligaţi, începând de marţi, 1 aprilie, să obţină o Autorizaţie Electronică de Călătorie (ETA). Completarea formularului se face exclusiv online, durează 20 de minute şi costă 10 lire sterline pentru fiecare persoană. În trei zile se primeşte documentul care permite intrarea în Regatul Unit al Marii Britanii fără viză. ETA este necesară pentru toate persoanele care vor să intre în ţară, inclusiv pentru copii şi bebeluşi. Autorităţile britanice au introdus obligativitatea obţinerii unei Autorizaţii Electronice de Călătorie pentru cetăţenii străini care doresc să intre în ţară. Documentul, care are ca scop îmbunătăţirea securităţii frontierelor britanice şi permite guvernului un mai mare control şi supraveghere a persoanelor care intră în ţară, este obligatoriu începând de marţi.

ETA este un nou permis de călătorie digital care este obligatoriu pentru cetăţenii ţărilor care pot vizita Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord fără viză pentru călătorii scurte. Printre aceştia se numără şi cetăţenii români. Aceasta va simplifica călătoriile în Regatul Unit pentru vizitarea familiei şi a prietenilor celor aproximativ 270.000 de români care locuiesc în Regatul Unit. De ETA beneficiază, de asemenea, aproape 500.000 de români care vizitează anual Marea Britanie în scop de agrement, afaceri sau studii”, se arată pe site-ul oficial al ETA UK, consultat de News.ro.
Oficialităţile britanice au realizat un ghid complet pentru cetăţenii români care intenţionează să obţină ETA.

ETA din Regatul Unit are ca scop îmbunătăţirea securităţii frontierelor britanice şi permite guvernului un mai mare control şi supraveghere a persoanelor care intră în ţară. Sistemul urmăreşte să contribuie la prevenirea imigraţiei ilegale, la contracararea sindicatelor de crimă organizată şi la identificarea potenţialelor ameninţări la adresa securităţii naţionale chiar înainte ca acestea să ajungă pe teritoriul britanic”, explică autorităţile britanice.

ETA este, de asemenea, conceput pentru a îmbunătăţi controlul la frontieră şi pentru a simplifica procesul de imigrare pentru călătorii verificaţi în prealabil şi cu risc scăzut.

Solicitarea unui ETA pentru Regatul Unit se face în întregime online. Solicitanţii români pot completa aplicaţia în mai puţin de 20 de minute. De asemenea, aceştia nu trebuie să se deplaseze la consulate sau la birourile de vize pentru un interviu personal sau pentru a prezenta documente. În general, durează trei zile pentru a procesa o cerere ETA. Călătorii vor primi decizia, aprobată sau respinsă, prin intermediul adresei de e-mail pe care au furnizat-o. În cazul în care este acordată, ETA va fi legată de paşaportul pe care l-au folosit pentru a depune cererea, astfel încât nu este nevoie să o tipăriţi.

O cerere ETA pentru Marea Britanie costă 10 lire sterline fiecare. Preţul este comparabil cu cel al permiselor de călătorie digitale similare impuse de alte ţări.

Cele mai multe permise de călătorie digitale sunt valabile între un an şi cinci ani sau până la expirarea paşaportului la care sunt asociate. ETA pentru Regatul Unit va fi valabilă pentru mai multe vizite de scurtă durată pe parcursul a doi ani. Călătorii trebuie să solicite un ETA doar o dată la doi ani sau când le expiră paşaportul, în funcţie de ce se întâmplă mai devreme, nu de fiecare dată când vizitează Regatul Unit. ETA este necesară indiferent de modul de transport utilizat, indiferent dacă sosirea se face cu avionul, pe o navă (de exemplu, în cadrul unei croaziere) sau pe uscat, cum ar fi tunelul feroviar care leagă Marea Britanie de Franţa.

Editor: IFA