Suedia, unde autoritățile au avertizat că țara ar trebui să se pregătească pentru riscul de război, a anunțat o investiție de 100 de milioane de coroane (aproximativ 10 milioane de dolari) pentru verificarea și renovarea adăposturilor sale de apărare civilă, scrie marți agenția France Presse.
Țara nordică are 64.000 de buncăre de apărare – mai multe decât aproape orice altă națiune din lume – cu spațiu pentru aproximativ șapte milioane de persoane.
De când Suedia a aderat la NATO, în martie 2024, Agenția pentru situații de urgență civilă (MSB) a intensificat inspecțiile adăposturilor antiatomice, dintre care unele sunt suficient de mari pentru a găzdui mii de persoane în același timp.
Potrivit MSB, buncărele antiatomice oferă protecție împotriva undelor de șoc și a fragmentelor de bombe, a exploziei și a valurilor de căldură provocate de o armă nucleară, a precipitațiilor radioactive, a gazelor provenite de la arme chimice și de la arme biologice.
De asemenea, guvernul investește în îmbunătățirea capacității serviciilor de urgență de a opera în timpul conflictelor, în consolidarea securității cibernetice și în refacerea stocurilor de medicamente.
MSB a precizat luni că a început un proiect uriaș de modernizare a adăposturilor nucleare, o sarcină care se așteaptă să dureze „doi până la trei ani”.
Până în prezent, au început lucrările la 25 din cele 80 de adăposturi de dimensiuni mari, a mai transmis agenția suedeză.
În 2025, agenția intenționează să înlocuiască filtrele care ajută la protejarea persoanelor din adăposturi împotriva armelor chimice și radiologice.
Prim-ministrul Ulf Kristersson a declarat în ianuarie că Suedia „nu se află în război, dar nici nu este în pace”, invocând atacurile hibride, suspiciunile de sabotaj din Marea Baltică și un conflict purtat prin intermediari pe teritoriul său.
Săptămâna trecută, el a anunțat planuri pentru creșterea cu 30 de miliarde de dolari, în următorul deceniu, a cheltuielilor din domeniul apărării.
Stockholmul a redus cheltuielile militare după sfârșitul Războiului Rece, dar a început să le crească din nou când Rusia a anexat unilateral peninsula ucraineană Crimeea, în 2014.
Autoritățile au reactivat strategia de „apărare totală” a Suediei – care combină atât activitățile militare, cât și pe cele de apărare civilă – în 2015 și au început să o dezvolte mai departe, după începutul invaziei ruse din Ucraina, în 2022.
Printre altele, guvernul a creat postul de ministru al apărării civile, care să colaboreze cu ministrul forțelor armate, astfel încât civilii să poată fi mobilizați la fel ca militarii.
Țara scandinavă vecină, Danemarca, a anunțat, separat, luni că va cumpăra un număr de rachete de apărare antiaeriană Mistral produse de firma franceză MBDA, număr pe care nu l-a dezvăluit.
De asemenea, Danemarca a precizat că va cumpăra 130 de vehicule blindate de la firma finlandeză Patria, pentru suma de 275 de milioane de dolari.
Editor: IFA