Iarna nu se dă încă dusă din zona montană dâmbovițeană. Este încă zăpadă în Bucegi și risc moderat de avalanșe, iar meteorologii anunță temperaturi în scădere și ninsoare, la final de săptămână.
La peste 1800 m, stratul de zăpadă care se va depune va fi ușor umezit la început, apoi, odată cu scăderea temperaturilor, acesta va îngheța, formând cruste. Ninsorile ulterioare vor depune un nou strat de pulver, care va putea aluneca cu ușurință peste stratul înghețat, favorizând declanșarea avalanșelor de dimensiuni mici sau medii, mai ales pe pantele înclinate cu acumulări mai consistente, riscul fiind amplificat la supraîncărcări – risc moderat.
La altitudini mai mici de 1800 m stratul de zăpadă este în mare parte topit, exceptând pantele sau văile umbrite, unde mai este zăpadă veche, umezită. Temperaturile diurne pozitive și precipitațiile sub formă de ploaie din prima parte a intervalului vor favoriza diminuarea stratului de zăpadă rămas, apoi, odată cu scăderea temperaturilor, acest strat va îngheța, formând cruste la suprafață, iar precipitațiile vor deveni mixte și, se va depune un strat nou de zăpadă, care poate aluneca peste stratul aflat dedesubt, ducând la declanșarea unor avalanșe în general mici, riscul fiind amplificat la supraîncărcări.
PROGNOZA VREMII PENTRU INTERVALUL 03.04.2025 – 07.04.2025
În intervalul 03 aprilie ora 21 – 05 aprilie ora 08, vremea va fi în general închisă, cu un regim termic apropiat de normalul acestei perioade. Local se vor semnala ploi ce vor avea mai ales caracter de aversă, iar la altitudini mari vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 10…15 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat.
Începând de sâmbătă, 5 aprilie, valorile termice vor scădea, mai ales cele nocturne. Cerul, temporar noros la început, se va acoperi și se vor semnala averse ce pot fi însoțite izolat de descărcări electrice, ploaie ziua, apoi mai ales lapoviță și ninsoare. Izolat cantitățile de apă vor fi însemnate și se va depune un strat nou de zăpadă. Vântul se va intensifica în majoritatea masivelor, dar va avea viteze mai mari în cele nordice, cu rafale în general de 55…60 km/h și peste 70…90 km/h pe crestele montane.
Duminică și luni (6 și 7 aprilie), temperaturile vor scădea semnificativ, vremea devenind deosebit de rece pentru prima decadă a lunii aprilie, geroasă noaptea în zonele înalte. Cerul va avea înnorări în cea mare parte a zilei și va ninge în toate masivele. Vântul va avea intensificări cu rafale în general de peste 80…90 km/h în zonele înalte, viscolind ninsoarea. Se va semnala ceață, asociată și cu depunere de chiciură.
Se va depune strat nou de zăpadă în toate masivele, care poate atinge 20…25 cm mai ales pe versanții nordici din Carpații Meridionali și în nordul Carpațlori Occidentali. În zonele adăpostite se pot acumula depozite mai însemnate de zăpadă.
AUTOR: F.S.