Elevii dâmbovițeni prezenți la simularea examenului de Bacalaureat, din luna martie a anului curent au aflat rezultatele și astfel locul unde se situează în ajunul examenului maturității. Potrivit statisticilor analizate și publicate de Inspectoratul Școlar Dâmbovița de promovare, înregistrată în județ , este de 42,91%, în creștere ușoară față de cea din anul 2024 (41,67%).
Din cei 2781 de candidați înscriși, la proba E.a) – Limba și literatura română, s-au prezentat 2271 (81,66%), la proba E.c) – Proba obligatorie a profilului, s-au prezentat 2214 (79,61%), iar la proba E.d) – Proba la alegere a profilului, s-au prezentat 2186 candidați (78,60%).
Niciun candidat nu a fost eliminat pentru fraudă sau tentativă de fraudă.
La Limba și literatura română, rata de promovare a probei este în creștere cu 3,75% (note mai mari sau egale cu 5): 60,55% în anul 2025 (56,80% în anul 2024). Un singur elev, de la Liceul Teoretic ,,Iancu Vissarion” Titu, a obținut nota 10, iar pe segmentul de note 5 – 10, cele mai multe note se situează pe tranșa 5 – 5.99 (569 de elevi), iar între 9 – 9.99, 91de elevi.
La Proba obligatorie a profilului, rata de promovare este în ușoară scădere cu 57,45% note mai mari sau egale cu 5, comparativ cu 58,01% în anul 2024. 7 elevi au obținut nota 10 (4 elevi de la Colegiul Național ”Ienăchiță Văcărescu” Târgoviște, 1 elev de la Colegiul Național ”Constantin Carabella” Târgoviște, 2 elevi de la Colegiul Național Pedagogic ”Constantin Cantacuzino” Târgoviște), iar pe segmentul de note 5 – 10, cele mai multe note se situează pe tranșa 5 – 5.99 (343), iar între 9 – 9.99, 161 de elevi.
La Proba la alegere a profilului, rata de promovare a probei este în creștere de la 61,77% în anul 2024, la 66,83%. Un număr de 24 de elevi au obținut nota 10 (8 elevi de la Colegiul Național ”Ienăchiță Văcărescu” Târgoviște, 6 elevi de la Colegiul Național ”Constantin Carabella” Târgoviște, 2 elevi de la Colegiul Național ”Ion Luca Caragiale” Moreni, 2 elevi de la Colegiul Național ”Nicolae Titulescu” Pucioasa, 1 elev de la Colegiul Național ”Vladimir Streinu” Găești, 2 elevi de la Colegiul Național Pedagogic ”Constantin Cantacuzino” Târgoviște, 2 elevi de la Liceul de Arte ,,Bălașa Doamna” Târgoviște, 1 elev de la Liceul Teoretic ”Petru Cercel” Târgoviște). Pe segmentul de note 5 – 10, cele mai multe note se situează pe tranșa 9 – 9.99: 334, iar între 8 – 8.99: 324elevi.
Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.
ISJ Dâmbovița anunță că, în contextul în care profesorii de la clasă au posibilitatea vizualizării lucrărilor și a borderourilor de evaluare, aceștia vor putea discuta cu elevii pe marginea lucrărilor și a greșelilor făcute, astfel încât aceștia să înțeleagă exact cum trebuie abordat fiecare tip de subiect. Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare ale fiecărui candidat.
„Reamintim că obiectivele urmărite prin organizarea simulărilor sunt familiarizarea elevilor cu rigorile unei examen real și optimizarea rezultatelor obținute de către elevi la finalul studiilor liceale.
Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița va continua sprijinirea unităților de învățământ în vederea îmbunătățirii rezultatelor elevilor prin punerea în aplicare a strategiei manageriale care cuprinde acțiuni concrete precum transmiterea lunară în școli a unor modele de teste pentru examenele naționale, consilierea, dar și inspectarea cadrelor didactice de la clasele în care rata de reușită este mică, monitorizarea implementării planurilor de activitate suplimentară și remedială.
Totodată, încurajăm elevii să continue pregătirea, să învețe temeinic, să reia tematica parcursă, să își asume un program de lucru suplimentar pentru acoperirea lacunelor și să solicite sprijin din partea cadrelor didactice. Din acest moment, focalizarea efortului se îndreaptă spre cele trei discipline de examen la care vor susține proba scrisă, iar experiențele anterioare arată că rezultatele se pot îmbunătăți prin muncă susținută și concentrarea pe pregătirea unui examen foarte important în parcursul profesional și personal al fiecăruia.”
AUTOR: F.S.