Festivalul de Carte de la Paris revine sub cupola istorică a Grand Palais, în clădirea emblematică a Parisului care a ieșit la lumină în urma unui impresionant proiect de restaurare – și unde această sărbătoare a cărții a debutat în anul 1981.
Peste 1200 de autori și 450 de edituri se reunesc, timp de trei zile pline, în inima Parisului, care redevine “marea sală de lectură a unei biblioteci care traversează Sena”, cum spunea Walter Benjamin – și care deschide pentru toți lumea magică a lecturii.
Participarea țării noastre, organizată de Institutul Cultural Român, Institut Culturel Roumain de Paris, și Centrul Național al Cărții, în parteneriat cu Ambasada României în Franța, se înscrie în proiectul aniversar 145 de ani de relații diplomatice între România și Franța, care marchează, pe tot parcursul acestui an, prin evenimente de ținută, tradiția dialogului multi-disciplinar între țările noastre.
Prezența României la Festivalul de Carte de la Paris 2025 se desfășoară sub semnul călătoriei și diversității, fiind o adevărată fereastră către cultura română de astăzi.
La standul nostru (NC 10) veți găsi o ofertă bogată de carte și evenimente, pe genuri și tematici diferite: 53 de titluri ale unor autori români traduși în limba franceză, volume publicate de 37 de edituri din Franța și Elveția. Intre aceștia, 18 autori participă direct la Festival, la sesiuni de prezentare și de semnare pentru cititori a cărților lor. Avem, de asemenea două participări prestigioase pe scena internațională a Festivalului: Victor Stoichiță în dialog cu Antonella Fenech, în cadrul «Salon interntional» și Cristian Fulaș în dialog cu Karine Tuil, în spațiul «Scène de la Reine».
Continuăm tradiția de a fi parteneri la Festival cu Republica Moldova, care este invitata României în standul său, iar prin grija Ambasadei Moldovei la Paris, doi autori moldoveni, Moni Stănilă și Alexandru Vakulovski, își prezintă recentele traduceri ale lucrărilor lor în limba franceză.
Logo-ul standului românesc propune o întâlnire de spirit minunată: balonul Montgolfier – francez prin excelență – și paginile zecilor și zecilor de cărți românești pe care le-a adus în zbor sub cupola Grand Palais: «Roumanie, ses voix, ses œuvres. Voyage dans la littérature roumaine».
Ambasada României la Paris va găzdui, în saloanele istorice ale Palatului Béhague, două din cele patru evenimente care au loc în afara spațiului Grand Palais, iar Ambasada Republicii Moldova în Franța și Institutul Cultural Român de la Paris găzduiesc fiecare câte un eveniment “hors les murs”.
Editor: IFA