Atenție, turiști, este risc moderat de avalanșe, în Munții Bucegi; nu va aventurati pe traseele de altitudine.
Potrivit ANM, la peste 1800 m, în partea superioară a stratului întâlnim zăpadă umezită, de grosimi variabile, depusă peste stratul vechi, ce are cruste de gheață intercalate. Pe anumite văi și în zonele adăpostite se întâlnesc depozite mai însemnate. Temperaturile pozitive care se vor înregistra, ploile din primele 24 de ore și insolația, vor favoriza topirea accelerată a stratului, umezirea lui suplimentară și declanșarea unor curgeri sau avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări – risc moderat.
Sub 1800 m stratul este în mare parte topit, exceptând unele văi sau pante umbrite. Unele avalanșe de topire pornite de la altitudini mai mari, pot coborî în cazuri izolate sub altitudinea de 1800 m.
Temperaturile vor crește de la o zi la alta, iar vremea va deveni de la normală termic astăzi la mult mai caldă decât cea obișnuită pentru această dată în zilele de 16 și 17 aprilie. Cerul va avea înnorări temporare la noapte și mâine, când local se vor semnala ploi și averse de ploaie, iar pe creste, trecător, precipitații mixte.
În restul intervalului cerul va fi variabil, iar șansele de ploi vor fi reduse, la nivel izolat. Vântul va prezenta intensificări temporare de 40-60 km/h la altitudini joase și cu viteze la rafală de 60…80 km/h la altitudini mari, în special în Carpații Meridionali.
AUTOR: F.S.