ANPC retrage ordinul prin care comercianții erau obligați să afișeze adaosul comercial pentru fiecare articol în parte. Decizia de retragere vine după consultările cu mediul de afaceri, din care a rezultat că ordinul ar fi descurajat investițiile, ar fi generat confuzie pentru consumatori, ar fi dus la facilitarea unor înțelegeri anticoncurențiale și ar fi creat diferențe între platformele online românești din cele din afara țării, scrie Hotnews.
Instituția detaliază care ar fi fost efectele acestui ordin:
1. Descurajarea investițiilor: întrucât vor fi afectate investițiile în sectoare cheie pentru economia României, cum este cel al retailului alimentar și non-alimentar, distribuție, procesare, precum și, nu în ultimul rând, producție.
2. Acest aspect va avea un efect negativ nu numai asupra operatorilor economici din lanțul de aprovizionare alimentar și non-alimentar, dar și în industrii colaterale, cum ar fi construcții și materiale de construcții, antrepriză și sub-antrepriză, logistică și transport etc, explică ANPC.
3. Efecte negative la nivelul consumatorilor: deoarece prin intrarea în vigoare a ordinului nu se va asigura o mai bună informare a consumatorilor sau respectarea drepturilor acestora.
4. De asemenea, calitatea produselor oferite riscă să scadă, comercianții putând fi determinați să aleagă pentru portofoliul lor produse cu adaos mic, în defavoarea celor cu calitate ridicată.
5. Efecte negative la nivelul relațiilor B2B – care determina un dezechilibru la nivelul lanțului de aprovizionare B2B și al relațiilor comerciale desfășurate exclusiv între profesioniști (e.g. importator – distribuitor, distribuitor – distribuitor, distribuitor – comerciant, distribuitor – producător, producător – procesator), în considerarea riscurilor asociate divulgării secretelor comerciale (e.g. facilitarea unor posibile înțelegeri anticoncurențiale, practici concertate, precum și inițierea unor valuri de conflicte în acest context, în contextul prețului de achiziție negociat în funcție de volume, distanță etc., aspecte care sunt necunoscute consumatorilor, sau cum nu sunt transparențiate nici cheltuielile semnificative ce apar în lanțul de producție, procesare și comercializare sau taxele multiple pe care tot operatorii economici le plătesc către bugetele de stat sau locale, se mai arată în documentul ANPC.
Având în vedere aspectele menționate precum și posibilitatea scăderii competitivității României în raport cu alte state membre U.E., Ordinul privind informarea consumatorilor de către operatorii economici cu privire la adaosul comercial aplicat produselor comercializate raportat la prețul de achiziție, se retrage.
Editor: IFA