Comisia Europeană a constatat oficial că România nu a întreprins acțiuni eficiente pentru corectarea deficitului bugetar excesiv, în ciuda recomandărilor explicite formulate de Consiliul UE în ianuarie 2025. Anunțul vine în cadrul Pachetului de primăvară al Semestrului European, publicat marți, 4 iunie 2025, și poate atrage consecințe suplimentare din partea Bruxelles-ului, în lipsa unei corectări rapide a derapajelor bugetare.
În document se precizează că sunt țări pentru care nu sunt necesare măsuri suplimentare în ceea ce privește procedura de deficit excesiv în care se află acestea.
„În schimb, creșterea cheltuielilor nete ale României este semnificativ peste plafonul stabilit de traiectoria sa corectivă, ceea ce prezintă riscuri clare pentru corectarea deficitului său excesiv până în 2030. Prin urmare, Comisia recomandă Consiliului să adopte o decizie care să stabilească faptul că România nu a luat măsuri eficiente”, se arată în documentul Comisiei Europene.
Comisia notează că România nu a transmis, până la data-limită de 30 aprilie 2025, raportul anual privind progresele în implementarea recomandărilor. De asemenea, măsurile structurale promise – inclusiv revizuirea cadrului fiscal – nu au intrat în vigoare la 1 aprilie 2025, așa cum fusese agreat cu Consiliul.
Principalul factor care a dus la explozia cheltuielilor publice este creșterea rapidă a cheltuielilor curente: cu 21,5% în cazul salariilor din sectorul public și cu 19,5% în cazul transferurilor sociale (inclusiv pensii). În același timp, datoria publică a României a urcat la 54,8% din PIB la finalul anului trecut și este estimată să ajungă la 59,4% până la finalul lui 2025.
Comisia subliniază că, în lipsa unor măsuri corective reale, România riscă să nu corecteze excesul bugetar până în 2030, așa cum este prevăzut în noul plan fiscal-structural adoptat la începutul acestui an.
Deficitul public al României s-a ridicat la 9,3% din PIB în 2024. Conform previziunilor Comisiei din primăvara anului 2025, se preconizează că acesta va scădea la 8,6% din PIB în 2025. Raportul datorie publică/PIB s-a ridicat la 54,8% din PIB la sfârșitul anului 2024 și, potrivit Comisiei, se preconizează că va crește la 59,4% din PIB la sfârșitul anului 2025.
Editor: IFA