You are currently viewing Suntem europeni. Mai suntem români?

Suntem europeni. Mai suntem români?

  • Post category:POLITIC

Cine nu ne dă voie să ne facem politica economică proprie, nu este prietenul nostru (…) N-am văzut pe nimeni care să vină să ne dea. Am văzut foarte mulți care vin să ne ia!

Declarația sparge tiparele corectitudinii politice care statuează că nu ai voie să critici UE, dacă nu vrei să fii taxat drept ”omul rușilor” și aparține, surpinzător, unui politician care nu poate fi acuzat că ar fi anti-european. Deputatul Cezar Preda (PNL), președinte al grupului PP din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) este, în egală măsură, susținător fără rezerve al independenței economică a României. ”Suntem europeni prin valorile comune pe care le împărtășim, dar trebuie să fim și patrioți, să susținem independența economică a României”, afirmă deputatul liberal.
Cezar Preda se arată deranjat de dubla măsură a Uniunii Europene: în timp ce economiei românești îi sunt impuse reguli și limite care aduc serioase prejudicii dezvoltării țării, alte țări europene nu au nicio opreliște în a face exact ceea ce i se interzice României, cu beneficii uriașe.
”Există o politică deranjantă, o politică pe care românii încep să o înțeleagă și pe care o dezavuează: aceea de a-ți impune parcursul economic”, constată Preda, deși, spune tot liberalul, România nu se va abate de la principiile și valorile fundamentale ale UE.
Problemele românilor nu sunt legate nici de respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, nici de apartenența la un spațiu care, oricum, reprezintă, geografic, ”casa” noastră de secole, ci de maniera în care puternicii Europei dictează României în materie de conduită economică.
României îi este limitată – dacă nu cumva interzisă – colaborarea cu Rusia, China, Brazilia sau Israelul, în timp ce ”greii” Europei se calcă pe picioare încercând să semneze cât mai multe acorduri economice cu țările vizate.
”Economia noastră, de ce trebuie să ne-o controleze alții? (…)românii trebuie să devină mândri și patrioți, în sensul de a fi europeni prin valorile pe care le promovăm dar a fi independenți din punct de vedere al economiei noastre” susține Cezar Preda.

video
play-rounded-fill