You are currently viewing PSD nu îl suspendă pe Iohannis. Încă…

PSD nu îl suspendă pe Iohannis. Încă…

  • Post category:POLITIC
PSD nu vrea suspendarea președintelui Iohannis… deocamdată. Decizia ar putea fi luată doar în anumite condiții, exprimate, mai mult sa mai puțin explicit, de Oana Vlăducă, deputat PSD.

În conferința de presă de luni, Oana Vlăducă, protejata președintelui PSD Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a anunțat că social-democrații conduși de Dragnea nu au luat în calcul, deocamdată, varianta suspendării președintelui, pentru că amână semnarea decretului de revocare a șefei DNA.
”În momentul de față, vă spun că nu există o discuție în Partidul Social Democrat despre suspendarea președintelui Iohannis. (..) vom încerca prin toate mijloacele legale să evităm un astfel de demers. Prioritatea noastră este să guvernăm (…), nu să alimentăm un conflict politic din care nu are nimeni de câștigat”, a declarat Vlăducă.
Fostă șefă de cabinet a lui Adrian Țuțuianu, pe când acesta era președinte al CJD, Oana Vlăducă este văzută ca fiind protejata liderului PSD, astfel explicându-se și fulminanta carieră politică. Apropierea de Țuțuianu are avantajul de a conferi greutate declarațiilor doamnei deputat, informațiile pe care le prezintă venind de la surse cât se poate de serioase.
În context, anunțul că PSD nu ia în calcul (deocamdată) suspendarea președintelui, capătă greutate. Oana Vlăducă a explicat care sunt căile pe care le vor urma social-democrații pentru a determina aplicarea deciziei CCR. Specialiștii PSD au descoperit, se pare, modalitatea de a umple lacuna constituțională privind termenul în care președintele trebuie să își exercite atribuțiile constituționale, în cazul de față, semnarea decretului de revocare a procurorului-șef DNA, ca urmare a deciziei CCR.
”Există în Constituție mai multe termene pentru exercitarea atribuțiilor de către președinte, termene care, prin analogie, pot fi asimilate obligației constituționale a lui Iohannis de a emite decretul de revocare. Curtea Constituțională a mai transpus, prin analogie, principiile privind respectarea obligațiilor constituționale ale președintelui. De exemplu, decizia CCR că președintele poate respinge o singură dată o propunere de ministru, a fost fundamentată prin analogie cu posibilitatea președintelui de a refuza o singura dată promulgarea unei legi. În mod similar, Curtea Constituțională ar putea stabili că termenul rezonabil pentru emiterea decretului de revocare ar putea fi același cu termenul de promulgare a unei legi, 20 de zile”.
Dacă președintele Iohannis amână prea mult emiterea decretului mult așteptat, social-democrații vor sesiza din nou CCR, pe motiv de termen rezonabil în care președintele trebuie să își exercite obligația constituțională.
Nu am aflat (încă) ce pregătește PSD dacă nici în aceste condiții președintele Iohannis NU semnează decretul, dar opțiunile sunt limitate, nelăsând prea mult loc imaginației.

video
play-rounded-fill