De ce trag clopotele… în PNL?!

Concursul Național ”CUM SĂ DISTRUGI DOUĂ PARTIDE ÎNTR-UNUL SINGUR”, continuă cu entuziasm nesmintit!

Dacă ”la centru” Ludovic Orban se descurcă admirabil cu misiunea de a îngropa definitiv partidul ce se revendică a fi al Brătienilor(!), mazilind rând pe rând foștii PDL-iști și pe cei care nu sunt considerați loiali menestrelului,  în teritoriu, în cazul nostru în Dâmbovița, proptelele d-lui Orban pot raporta depăși de genul cincinalul în patru ani și jumătate, la același capitol.

Personaje extrase parcă din operele lui Caragiale, capii organizației Dâmbovița (oameni de încredere ai lui Ludovic Orban) au un comportament greu de înțeles: înverșunați împotriva colegilor de partid și, în același timp, atât de ”timorați” în relația cu PSD. Doar la prima vedere pare curioasă ceastă atitudine, pentru că explicațiile sunt simple. Mai întâi, nostalgia.  Încă mai simt, probabil, fiorul puterii de pe vremea când, vajnici USL-iști, braț la braț cu PSD-iștii, tăiau și spânzurau în țară, iar mierea de pe degete era dulce! Mai apoi, sunt legați prin fire nevăzute dar trainice de PSD: Gabriel Grozavu și-a ”proptit” fata într-o companie cu capital public, de sub tutela Primăriei Târgoviște, în timp ce soția lui Gabriel Plăiașu este, de mai mulți ani, în fruntea unei deconcentrate (nu punem nicio clipă sub semnul întrebării profesionalismul doamnei, dar știm cu toții pe ce criterii se fac, de fapt numirile, iar profesionalismul singur nu contează), așa că omul a avut grijă să nu-și ostilizeze puterea, oricare va fi fost ea. Între 2008 și 2012, era cunoscut ca omul lui Florin Popescu în PNL. După cum Gabriel Grozavu avea să fie, după 2012, omul lui Țuțuianu.

Amândoi sunt foarte apropiați de actualul lider de la București, dl. Plăiașu fiindu-i chiar fin, în timp ce dl. Grozavu este preferat pentru docilitatea proverbială.

Fiind legați și de PSD cu firele invizibile dar puternice ale interesului personal, cei doi nu ezită, în schimb, să-și arate ”vitejia” împotriva propriilor colegi de partid. Așa că de ceva vreme, unica preocupare a conducerii liberale din județ se dovedește a fi destructurarea organizațiilor cu reminiscențe ”portocalii” și excluderea militanților provenind din PDL.

Cel de-al treilea personaj, Virgil Guran, este și cel mai fascinant dintre ei. În urmă cu vreo 18 ani, Guran a fot protagonistul unei întâmplări scandaloase. Cercetat de procurori pentru evaziune fiscală, Guran s-a internat la… ”glumeți” pentru a evita arestarea preventiva. Deși neagă episodul, documentele îl contrazic. Cu câteva zile înainte ca mandatul de arestare să fie emis, Guran s-a internat la psihiatrie, unde i s-a pus diagnosticul de “tulburare schizoformă”.

Tertipul nu l-a ajutat prea mult pe moment, Judecătoria Turda l-a condamnat in acest dosar, în 2005 la o pedeapsa de doi ani de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, patru ani de închisoare pentru fals intelectual si trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Sentința nu era definitivă iar traseul la instanțele superioare s-a lungit suficient cât să scape de pușcărie.

Procesul său a durat opt ani și trei luni. Descurcăreț, dl. Guran a tras de timp până la prescrierea faptelor. Nu și de plata prejudiciului, care se ridica la aproximativ cinci miliarde de lei (aproximativ 250.000 de dolari), Guran fiind obligat de instanță la plata integrală a prejudiciului adus statului.

Culmea tupeului, dl. Guran s-a plâns la CEDO, acuzând că nu a avut parte de un proces corect pentru că… a durat prea mult! Asta în condițiile în care, dacă procesul s-ar fi încheiat cu doar 4 (patru) luni mai devreme, ar fi ajuns în spatele gratiilor pentru mulți ani. Evident, CEDO a respins acțiunea.

Așadar, asta este tripleta de aur a PNL Dâmbovița. Cum spunea cineva, dacă PNL obține mai mult 8% la alegeri, e motiv de sărbătoare. Tare mi-e teamă, însă, că după alegeri va fi priveghi la PNL.