You are currently viewing PETRE: România are nevoie de o generație educată

PETRE: România are nevoie de o generație educată

”Filosofia şcolii dintr-o generaţie va deveni filosofia guvernării în generaţia următoare”. Astăzi a început şcoala şi, cu acest prilej, le doresc profesorilor să găsească putere de muncă pentru copiii care depind de ei în a învăța lucruri noi și a-și forma caracterul. Părinţilor le doresc răbdare şi speranţă, iar copiilor să privească şcoala ca pe un laborator de idei care îi va ajuta să schimbe lumea în care trăiesc.

Sper ca măcar astăzi să fim mai conștienți, fiecare dintre noi, de ceea ce înseamnă școala pentru că, așa cum spunea un președinte american,  ”Filosofia şcolii dintr-o generaţie va deveni filosofia guvernării în generaţia următoare”. Şcoala este cea care va decide ce se va alege de România pentru câteva generaţii de acum înainte.

Spun asta pentru că sunt convins că evoluţia noastră, ca societate, depinde de generaţiile următoare. De aceea, nu trebuie să riscăm ca școala să fie desconsiderată. Nu trebuie să ne învățam copiii că dezinteresul poate fi politică de stat, pentru că mâine unii dintre ei pot ajunge să pună în practică această teorie.

România are nevoie de o generație educată, care să creadă în valorile fundamentale ale unui stat de drept. România are nevoie de o societate normală unde educaţia creează şanse pentru fiecare şi garantează un drum sigur în viaţă. Generația viitoare este astăzi la intersecţie, iar în alegerea drumului contează esenţial rolul pe care îl joacă educaţia.

Voi aprecia întotdeauna tinerii care își doresc depășirea condiției prin educație și sunt conștienți că numai prin însușirea cu seriozitate a cunoştinţelor din școală vor deprinde abilităţi specifice pentru a putea fi buni profesioniști.

 

Ionel PETRE

Președinte ALDE Dâmbovița