You are currently viewing Cezar PREDA: Alegerile anticipate, soluția REALĂ pentru România

Cezar PREDA: Alegerile anticipate, soluția REALĂ pentru România

  • Post category:POLITIC

De 30 de ani, alegerile locale sunt înainte legislativelor, transformând alegerile pentru Parlament într-un eveniment neinteresant, lipsit de miză pentru toți cei implicați în administrațiile locale – cu efecte nocive pentru viața politică a țării.

E timpul ca situația să se schimbe, consideră deputatul Cezar Preda. ”Eu cred că soluția reală pentru România o reprezintă alegerile anticipate”, susține acesta.

play-rounded-fill

În opinia liberalului, alegerile anticipate organizate simultan cu scrutinul prezidențial ar rezolva câteva dintre problemele serioase ale României.

Mai întâi, criza politică provocată de actuala coaliție guvernamentală, oferind electoratului oportunitatea de a decide cine să conducă țara în următorii patru ani. Votul ar legitima formula guvernamentală rezultată, oricare ar fi ea, ceea ce nu se mai poate spune despre cei ce ”guvernează” acum.

Mai apoi, subliniază Cezar Preda, s-ar corecta o anomalie politico-electorală care dăinuie de 29 de ani: alegerile locale le preced pe cele parlamentare, făcând ca interesul pentru cele din urmă, totuși extrem de importante pentru buna guvernare a țării, să fie mult mai scăzut.

Pe de altă parte, alegerile anticipate ar evita o criză guvernamentală care s-ar isca dacă în actuala conjunctură PSD-ALDE ar ieși, într-un fel sau altul, de la guvernare. Opoziția nu ar reuși să adune nici pe departe, în Parlament,  procentele care să ăi permită să creeze o nouă majoritate și un nou guvern. PNL împreună cu USR, PMP și minoritățile naționale (altele decât UDMR) abia de ar strânge 39%, cu totul insuficient pentru a impune un Guvern alternativă.

Alegerile anticipate ar putea oferi opoziției suficiente voturi pentru a forma un guvern cu susținere rezonabilă în Parlament.