Răzvad: Licitație cu repetiție!

Răzvad: Licitație cu repetiție!

  • Post category:ACTUAL

În materie de infrastructură, nu totdeauna este suficient să vrei și să ai cu ce. Mai ales atunci când beneficiar este administrația publică. O dovedește cu prisosință situația de la Răzvad, unde un proiect de extindere a rețelei de canalizare a fost întârziat din motive halucinante!

”Vital pentru cetățenii din Răzvad”, după cum afirmă primarul comunei,  proiectul de extindere a rețelei de canalizare în satele Valea Voievozilor și Răzvad avea finanțare asigurată încă de anul trecut, însă procedura de atribuire a contractului de lucrări a fost minată chiar de… constructorii participanți la licitație! Aceștia s-au contestat reciproc, blocând procedura de achiziție până când aceasta a trebuit să fie reluată!

Caz de manual, lipsa de ”consistență” și lejeritatea (ca să nu spunem mai mult!) cu care firmele angajate în licitarea unor contracte de lucrări tratează aceste investiții din bani publici explică, în mare măsură, de ce cvasi-totalitatea lucrărilor de infrastructură suferă la diferite capitole: fie sunt prea scumpe, fie se întârzie nepermis fie sunt de proastă calitate.

Cazul de la Răzvad este edificator. O rețea de canalizare ce putea fi terminată anul acesta va fi finalizată (dacă nu apar alte… surprize!) abia spre finele anului 2020. Între timp, cei văduviți de atributele unui trai normal la început de mileniu III, sunt cetățenii. După cum oalele se sparg, din punct de vedere al imaginii, în ograda administrației locale – care nu are nicio vină pentru situație.

Vestea bună – așa cum ne este prezentată de tânărul ș energicul primar al comunei – ar fi că procedura de licitare a contractului de lucrări, reluată în septembrie anul trecut, se va încheia luna aceasta, creându-se premisele demarării lucrărilor în cel mai scurt timp.

O altă veste bună pentru locuitorii celor două sate este aceea că proiectul de extindere a rețelei de canalizare cuprinde și lucrările de branșament pentru gospodăriile din zonă. Asta se traduce prin economii substanțiale, în bani și timp, pentru cetățeni, anunță primarul Emanuel Spătaru.

Jumătatea goală a paharului, pentru că există și așa ceva, o constituie disconfortul pe care cetățenii din cele două sate îl vor resimți din pricina lucrărilor la canalizare. Dar, cum subliniază primarul Spătaru, o lucrare de asemenea anvergură nu se poate face fără a crea și oarece deranj în zonă.