You are currently viewing Și a fost ”Bucegi Winter Race” ediția a X-a…

Și a fost ”Bucegi Winter Race” ediția a X-a…

  • Post category:ACTUAL / SPORT

Sâmbătă, 07 martie 2020, a fost prilej de sărbătoare în stațiunea Peștera-Padina din Munții Bucegi, unde schiori din toata țara s-au strâns pentru cea de-a X-a Ediție a concursului de schi de tură, Bucegi Winter Race – etapă a Campionatului Național de Schi-Alpinism.

Competiția reprezintă un moment important mai ales pentru schiorii profesioniști, înscriși la ultima probă a campionatului, din sezonul 2019-2020.

La start s-au aliniat 32 de schiori din diferite de la diferite cluburi de profil din țară, mulți dintre ei amatori, însă, așa cum menționam mai sus, și sportivi din lotul național de schi-alpinism al României, la care s-au adăugat copii, juniori și cadeți de la cluburi de profil.

Au fost parcurse două trasee, unul pentru amatori, cu o lungime de 12 km și o diferență de nivel (în urcare) de 1050 m și unul pentru profesioniști, cu o lungime de 15 km și o diferență de nivel în urcare de 1550 m!

Startul s-a dat în bloc de lângă Refugiul Salvamont Dâmbovița, de unde s-a urcat până la confluența văilor Obârșie-Șugări, iar de aici a început urcușul până pe Vârful Obârșia (2405 m).

A urmat o coborâre superbă, până la punctul de confluență al văilor mai sus amintite, de unde s-a continuat până în zona Cascadei Obârșiei. Din acest loc a început partea mai tehnică a cursei, cu urcare pe abruptul vestic până deasupra cascadei, de unde traseele s-au separat: amatorii au început coborârea pe un jgheab estic, paralel cu Cascada Obârșiei și au continuat până la finish, în timp ce seniorii au urcat direct până pe muchia Doamnei, au coborât în Valea Doamnelor, au revenit în culme și au coborât o pantă mai abruptă, undeva aproape de Mecetul Turcesc, urmând să revină și ei spre finish pe traseu comun cu cei de la hobby.

Din cauza stratului subțire de zăpadă din zona Peștera, cronometrul s-a oprit pentru toți concurenții, la confluența văilor Obârșie-Șugări.

Clasamentul pentru amatori a fost dominat de juniorii: George Jinga, Dragoș Blaj și Constantin Surdu, iar la seniori, podium ul a fost ocupat de Andrei Preda, Viorel Palici și Silviu Bălan.

La hobby feminin, cea mai buna clasare a avut-o Andreea Manea, iar la seniori, Alexandra Manea.

Acest concurs a fost organizat de ”Asociația Salvamont Dâmbovița”, în parteneriat cu Federația Română de Alpinism și Escaladă, secția schi-alpinism, coordonată de Lucian Clinciu.

Chiar dacă n-au fost condiții optime pentru schi, asta nu i-a împiedicat pe cei pasionați de acest sport să participe la evenimentul cu numărul 10 Bucegi Winter Race, cursa devenită brand și care și-a dorit în permanență să popularizeze zona montană de vis a județului Dâmbovița, respectiv Peștera-Padina.

Mulțumim în mod special voluntarilor implicați în organizarea acestui concurs, S.P.J.S.S. Dâmbovița, sponsorilor și partenerilor noștri.

Sursa: Preluare Bazar Media