Covid-19, boala provocată de coronavirusul SARS-CoV-2, afectează mai ales persoanele în vârstă și cu boli cronice. Totuși, în întreaga lume s-au raportat și cazuri de tineri aparent sănătoși care au dezvoltat forme grave ale bolii și chiar au murit. Specialiștii oferă două explicații principale pentru această situație: factorii genetici și încărcătura virală.
FACTORI GENETICI
Această teorie consideră că unii oameni, indiferent de vârstă, au o structură genetică ce îi face vulnerabili la SARS-CoV-2, atunci când sunt infectați.
Pentru a pătrunde în celulele umane, noul coronavirus are drept țintă și se folosește de enzima cunoscută sub denumirea de enzima 2 de conversie a angiotensinei (ACE2). Enzima ACE2 este suprareprezentată la celulele din inimă și din plămâni.
ÎNCĂRCĂTURA VIRALĂ
A doua teorie larg răspândită în rândul oamenilor de știință este legată de încârcătura virală (numărul de particule de ARN viral din sânge).
Mai exact, concentrația virală la care este expusă o persoană poate influența semnificativ evoluția bolii.
“O persoană cu o mare încărcătură virală are mai multe virususuri în organism. Încă nu cunoaștem exact impactul încărcăturii virale asupra simptomelor la o persoană cu Covid-19. Însă este important de aflat dacă există o legătură între încărcătura virală și perspectivele de evoluție a bolii”, consideră Alison Sinclair, virusolog la Universitatea Sussex din Marea Britanie.