În mod obișnuit, epidemiile sezoniere de gripă din emisfera nordică durează din octombrie până în luna mai și ucide constant mii de oameni, în ciuda existenței vaccinurilor.
De exemplu, în sezonul gripal 2017-2018, circa 152.000 de oameni au murit în Europa din cauza gripei. În acest sezon, numărul deceselor din cauza gripei a fost de sub 100.000 pe continent, mult mai mic decât în anii precedenți.
“Sezonul gripal s-a terminat anul acesta mai repede decât de obicei și acest lucru se datorează, probabil, măsurilor luate din cauza SARS-CoV-2, precum distanțarea socială și purtarea măștilor”, a declarat virusologul Holger Rabenau de la Spitalul Universitar din Frankfurt, pentru Reuters.
Totuși, chiar și fără izbucnirea pandemiei de coronavirus, circulația virusului gripal a fost mai puțin intensă în Europa în acest sezon față de anii precedenți, cu un vârf atins la finalul lunii ianuarie și o încetinire rapidă după aceea.
La finalul lunii martie, pe fondul măsurilor de carantină dispuse în multe state din Europa, circulația virusului gripal aproape a dispărut complet pe continent.
Situația din România este similară celei din alte state europene. Ultimele date oficiale publicate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) arată că în acest sezon gripal au murit 73 de persoane din cauza gripei – față de cele 200 din sezonul gripal precedent.
În săptămâna 20-26 ianuarie a fost prima săptămână epidemică din acest sezon, iar autoritățile au declarat epidemie de gripă în România mai devreme decât în mod obișnuit (după ce se înregistrează trei săptămâni epidemice la rând).
Epidemia de gripă a fost declarată după ce INSP a anunțat că în săptămâna 27 ianuarie-2 februarie a fost înregistrată o creștere foarte mare a numărului de îmbolnăviri prin infecții respiratorii acute față de nivelul așteptat.
Însă ultimul raport săptămânal al CNSCBT arată că, în săptămâna 6-12 aprilie 2020, “activitatea gripală a avut un trend descrescător, a evoluat cu intensitate scăzută, cu răspândire sporadică în unele județe”.
Astfel, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 26.501 în România în săptămâna menționată, cu 61% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent – când s-au raportat 68.425 de cazuri.
Deși situația este pozitivă pentru sănătatea publică, experții menționează că numărul redus de cazuri și concentrarea atenției pe noul coronavirus poate încetini dezvoltarea vaccinurilor gripale pentru următorul sezon.
Laboratoarele din întreaga lume au fost suprasolicitate de coronavirusul SARS-CoV-2 și au primit mai puține probe de virus gripal anul acesta, ceea ce înseamnă că “ar putea să nu aibă întreaga imagine a tulpinilor care circulă în această parte de final a sezonului gripal”, a indicat Pasi Penttinen, expert în cadrul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).