Vaccin anti-COVID-19, administrat elvețienilor în octombrie
Screenshot 20200413 201604 Gallery

Vaccin anti-COVID-19, administrat elvețienilor în octombrie

O echipă de cercetători de la Universitatea Berna, Elveția, speră să fie prima care să producă un vaccin împotriva COVID-19 și să vaccineze întreaga populație elvețiană în octombrie. Martin Bachmann, șeful Imunologiei la universitatea amintită, consideră că există “o șansă reală de succes”. Este afirmația rostită la o conferință web cu Asociația de presă a Națiunilor Unite. “Vaccinul este unic din cauza scalabilității imense. Are capacitatea de a produce miliarde de doze într-un interval de timp scurt”, susține virusologul Bachmann.

Potrivit swissinfo.ch, vaccinul în curs de dezvoltare de către echipa elvețiană adoptă o abordare diferită de alte laboratoare, folosind așa-numitele particule de tip virus, care nu sunt infecțioase – spre deosebire de utilizarea virusului în sine – și care oferă un răspuns imunitar bun. Un prototip ar fi fost dezvoltat în februarie, la doar câteva săptămâni după ce noul coronavirus a fost identificat în China și s-a dovedit a fi reușit la teste pe șoareci de laborator, când serul a neutralizat virusul.

Acest fapt ar putea duce la o imunitate  în masă a elvețienilor,  din octombrie, scrie publicația nnn.com.ng. Purtătorul de cuvânt al Autorității Naționale responsabile de aprobarea și supervizarea terapiilor în Elveția, Swissmedic, Lukas Jaggi, a spus că “având în vedere urgența pandemiei coronavirusului, vorbim despre săptămâni, nu luni de proceduri de aprobare”. Dacă vaccinul îndeplinește toate cerințele, a mai precizat Jaggi, o decizie de administrare a acestui vaccin ar putea veni înainte de sfârșitul anului. Bachmann le-a spus jurnaliștilor că a efectuat deja teste de succes, folosind șoareci.