You are currently viewing Ministrul Mediului: 15.000 de euro pentru fiecare român care vrea să-și eficientizeze energetic casa

Ministrul Mediului: 15.000 de euro pentru fiecare român care vrea să-și eficientizeze energetic casa

Proprietarii de case din România vor putea primi un ajutor de maxim 15.000 de euro, dacă își eficientizează din punct de vedere energetic imobilele, a anunţat, marţi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe. Statul va deconta 60% din valoarea investiției, având la dispoziție un fond de 100 de milioane de euro.

Împreună cu echipa de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, cu cei de la Administraţia Fondului pentru Mediu, am gândit în premieră un program care să sprijine eficienţa energetică în România. Obiectivul principal al acestui program este să sprijine mediul şi economia pentru că, astfel, România poate să facă investiţii inteligente. Românii vor rămâne cu mai mulţi bani în buzunar, vom reuşi împreună să reducem emisiile de gaze cu efect de seră şi statul român, prin Guvernul pe care îl reprezint, va pompa resurse financiare importante în industrii care, la rândul lor, vor crea locuri de muncă. Programul ‘Casa Eficientă Energetic’ intră, astăzi, în consultare publică şi toţi românii vor putea să parcurgă Ghidul (de finanţare, n.r.), vor putea să-i aducă adăugiri şi să facă şi completări, dacă va fi cazul. Programul pe care îl lansăm astăzi se adresează exclusiv proprietarilor de case din România. Prin acest program, aceştia pot să-şi eficientizeze energetic locuinţele pe care le au, accesând o primă de eficienţă energetică de până la 15.000 de euro, cu care vor putea să-şi instaleze sisteme de termoizolaţie, ferestre, centrale de condensaţie, panouri solare, sisteme de iluminat cu LED, toate sistemele posibile pe care românii şi le pot achiziţiona şi astfel să-şi transforme casele în case eficient energetic”, a afirmat Costel Alexe la conferinţa de lansare în consultare publică a Ghidului de finanţare pentru Programul „Casa Eficientă Energetic”.

El a adăugat că, în momentul de faţă, în România există case care pierd prin pereţi cel puţin 30% din energia pe care o au în interior, 25% prin acoperişuri şi 25% prin ferestre.