Kelemen Hunor: UDMR nu va semna o moțiune de cenzură

Kelemen Hunor: UDMR nu va semna o moțiune de cenzură

Moțiunea de cenzură împotriva guvernului nu este oportună în condițiile actuale ale unei crize sanitare, iar UDMR nu va participa la semnarea ei, afirmă Kelemen Hunor, fără a spune însă cum vor vota parlamentarii formațiunii pe care o conduce.

Nu ştiu. Nu am discutat. Vom discuta la momentul potrivit. Nu cred că, în perioadele în care sunt alte probleme, e oportun să vii cu o moţiune de cenzură, dar nici nu văd o catastrofă, fiind că este un instrument constituţional în mâna opoziţiei. Depinde de foarte multe chestiuni care se vor întâmpla în august. Eu atâta pot să vă spun, că noi nu vom semna o moţiune de cenzură. Asta e 100%. Mai departe, mi-e greu să spun, că în acest moment discutăm doar teoretic că ar exista, va exista, e posibil. Când va exista, atunci putem intra în detalii”, a afirmat Kelemen Hunor, miercuri la RFI, întrebat dacă UDMR va susține moţiunea de cenzură anunţată de PSD pentru luna august.

Liderul UDMR nu s-a arătat încântat nici de ideea amânării alegerilor.

„Cu amânarea alegerilor nu vom rezolva absolut nimic, vom crea alte probleme. În acest moment, eu nu cred că amânarea alegerilor ar fi o soluţie bună pentru autorităţile locale, ci ar amâna doar până când, până unde, până anul viitor? Şi ce se va rezolva? Rămân autorităţile locale cu primari şi consilieri locali, care nu au mandatul reînnoit, nu au legitimitatea necesară pentru a munci. Eu cred că în ziua alegerilor, prin dublarea secţiilor de votare, se poate reduce riscul de îmbolnăvire şi asta ar fi soluţia pentru ziua alegerilor”, a precizat Kelemen Hunor.

El a afirmat că o amânare acum a alegerilor ar putea conduce la imposibilitatea organizării lor până în mai sau iunie anul viitor.

„Dacă amânăm, atunci înseamnă că undeva anul viitor în mai, în iunie, putem organiza, nu cred că pot fi organizate mai repede. Pentru că nu cunoaştem foarte-foarte multe încă despre acest virus, nu se ştie când va fi valul doi, cum va arăta valul doi, dacă va fi în primăvara anului viitor, dacă va fi în iarna care ne aşteaptă, o iarnă oricum dificilă. Deci din acest punct de vedere, nici ştiinţific nu poţi să aduci argumente că va fi mai bine peste jumătate de an, peste un an, peste cât timp, din păcate”, a conchis Kelemen Hunor.