You are currently viewing Crima perfectă – Pr. Prof. Alin Marian Pleșa

Crima perfectă – Pr. Prof. Alin Marian Pleșa

 

Una dintre cele mai înalte forme de încredere în oameni e aceea de a încredința cuiva ceva de valoare. A păstra bunul respectiv și a duce la bun sfârșit o asemenea misiune constituie o raritate. Cei mai mulți vor ajunge să se considere stăpâni în locul adevăratului proprietar, uzurpându-i autoritatea. Niciun mesager nu-i va impresiona. Dimpotrivă, toți vor fi fost bătuți și, în cele din urmă, uciși, asemenea fiului și moștenitorului legitim. Ne grăbim să devenim stăpâni pe ceea ce nu-i al nostru, iar roadele cuvenite celui ce a avut încredere deplină în noi ni le însușim fără vreo mustrare de conștiință. Absența proprietarului încurajează indiferența și hrănește iluzia că nu se va mai întoarce niciodată. E momentul în care aflăm cine suntem cu adevărat.
Calculăm cu exactitate ce nu ne aparține. Partea celuilalt, ce i se cuvine de drept, devine un moft în fața lăcomiei proprii. Vrem totul fără a oferi ceva. Suntem pregătiți chiar să ucidem dacă iluzoria noastră avere ne este pusă în pericol. Adevărații stăpâni sunt excluși, iar ierarhiile sunt răsturnate în favoarea celor care nu au avut ceva vreodată. Lipsurile ne urmăresc toată viața, iar îmbogățirea rapidă a devenit scopul principal al tuturor celor pe care nu-i mai satură nimic.
Toate planurile de viitor exclud imprevizibilul. Ce trăim aceste zile demonstrează încă odată că nicio previziune, oricât ar fi de exactă, nu poate garanta bunăstarea agonisită precar. Ne credem stăpânii lumii, dar pericolul morții sau venirea adevăratului Domn restabilește rapid viețile noastre în ordinea firească. Având datoria de a păstra ce am primit spre a cultiva, sfârșim prin a ne însuși ce nu va fi niciodată al nostru. Vrem să instaurăm nedreptatea, bătaia și omorul. Nu mai ținem cont de nimic și suntem convinși că nu ni se va întâmpla nimic. Că toate aceste fapte nu vor avea niciun fel de consecință. Că putem dormi liniștiți în via Altuia, după ce I-am ucis Fiul. Credem că nu mai are cine să ne deranjeze cu vreo vizită inopinată și că ne-a reușit, în sfârșit, crima perfectă. Sunt destui care trăiesc cu impresia că imensul tablou al unei umanități ucise pe nedrept nu va fi dezvăluit niciodată. Nu va afla nimeni adevărata lor identitate, aceea de chiriași criminali într-o lume care și-L dorește pe Dumnezeu departe. Întârzierea Lui le dă speranțe și au ajuns să se creadă dumnezei. Doar că, acești mici tirani umflați de un orgoliu nemăsurat, au uitat o mică zicere a Psalmistului: „omul ca iarba, zilele lui ca floarea câmpului…” Acea Piatră, nebăgată în seamă de ziditori, îi va zdrobi, fără îndoială. În pofida falsei lor credințe că iubirea poate acoperi maltratarea și moartea tuturor slujitorilor Lui.

Pr. Prof. Alin Marian Pleșa,  profesor al Seminarului Teologic din Târgoviște „Sfântul Ioan Gură de Aur „