Francis Kéré – primul arhitect african care câștigă Pritzker Prize, cel mai prestigios premiu de arhitectură.
Originar din Burkina Faso, Francis Kéré a lucrat mult în Africa de Vest, unde și-a clădit o reputație datorită inventivității cu care proiectele sale satisfac nevoile comunității.
„Arhitectura dă forță și transformă comunitățile”, este convingerea lui Diébédo Francis Kéré, arhitect, profesor și activist. Pentru profesorul Kéré, primul câștigător de culoare al Pritzker Prize, această provocare înseamnă să lucreze în zone defavorizate, sub povara constrângerilor și a lipsurilor.
Materialele pe care le folosește au proveniență locală, iar clădirile pe care le ridică – școli, ateliere, centre de sănătate, precum cele construite de Kéré în țara natală – sunt valoroase prin ceea ce reprezintă, prin serviciul pe care îl fac comunităților și contribuția pe care și-o aduc la siguranța viitorului acestora.
Specific stilului de lucru al lui Kéré, pe care el însuși îl situează la intersecția dintre utopie și pragmatism, este implicarea comunităților în procesul de construcție a clădirilor. Activitatea profesorului depășește limitele tradiționale ale arhitecturii și abordează teme precum economia și cultura locale, migrația și echitatea.
„Prin clădiri care demonstrează frumusețe, modestie, îndrăzneală și inventivitate, prin integritatea arhitecturii sale, Francis Kéré susține cu noblețe misiunea acestui premiu”, se arată în declarația oficială care anunță decernarea Pritzker Prize.
În vârstă de 56 de ani, profesorul Kéré a absolvit arhitectura la Technische Universität din Berlin, oraș în care s-a stabilit din 1985 și unde și-a deschis biroul de arhitectură.
Kéré are cetățenie germană și burkineză și activează și în Germania, și în Burkina Faso.
Diébédo Francis Kéré este al 51-lea câștigător al Pritzker Prize, distincție care îl așază alături de arhitecți celebri precum Zaha Hadid, Oscar Niemeyer, I.M. Pei, Norman Foster sau Tadao Ando.
Editor: Adrian G.